Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Vláda spresnila, kedy je možné pokutovať za jazykový zákon

Dnešná schôdza vlády
Dnešná schôdza vlády

BRATISLAVA - okutu od 100 do 5000 eur (od 3013 do 150.630 Sk) za porušenie jazykového zákona budú môcť úrady, inštitúcie, firmy a podnikatelia dostať od januára len vtedy, ak ich prehrešok splní aspoň 11 z 21 kritérií.

Uvádza sa to v návrhu zásad na uplatňovanie kritizovaného zákona, ktoré dnes schválila vláda. Spresnenie zákona si vyžiadali jeho sporné výklady.

Jazykový zákon sa sprísnil od septembra. Norma vyvolala odpor maďarskej menšiny, ale aj kritiku zahraničných inštitúcií. Kritici zákona napríklad tvrdili, že pokutu budú môcť dostať aj bežní ľudia, ak sa spolu nebudú rozprávať po slovensky. Ministerstvo kultúry preto v návrhu zásad vymenovalo, že pokutu budú môcť dostať štátne orgány, úrady, zákonom zriadené inštitúcie a podnikatelia.

Podľa schválených spresnení zákona úradníci musia ovládať štátny jazyk, zároveň nie sú povinní ovládať jazyk menšiny. Na úradoch po slovensky budú musieť hovoriť aj bežní občania, výnimka sa týka len obcí, kde žije aspoň 20-percentná menšina. Bežným ľuďom však pokuty nehrozia.

Ministerstvo musí pred uložením pokuty vyzvať toho, kto zákon porušuje, aby to napravil. Až keď sa to nestane, môže uložiť pokutu. Jeho úradníci pritom musia prihliadať na rozsah prehrešku, jeho trvanie, následky a ďalšie okolnosti; pre uloženie pokuty tak musí byť splnených aspoň 11 z 21 kritérií. Proti pokute je možné odvolanie do 15 dní, ak pokutu odobrí aj minister, tak o nej ešte môže rozhodnúť súd.

Ministerstvo však zavádza aj niekoľko výnimiek. Napríklad rokovanie mestského či miestneho zastupiteľstva sa môže uskutočňovať aj v jazyku národnostnej menšiny, ak s tým súhlasia všetci prítomní. Ak sa však na úrade niekoľkí ľudia na úrade rozprávajú v jazyku menšiny a je pri tom niekto, kto jazyk menšiny neovláda, musí im k tomu dať súhlas. Výnimkou zostáva čeština, Česi môžu hovoriť s úradníkmi svojou rečou i predkladať dokumenty.

Naopak, príslušníci menšiny majú právo na tlmočníka, ak pred súdom či políciou vyhlásia, že štátny jazyk neovládajú. Právo na neho majú aj ľudia z obcí, kde aspoň pätina obyvateľov patrí k menšine. Komunikáciu medzi lekármi a pacientmi štát kontrolovať nebude. V jazyku menšiny či cudzom jazyku však podľa ministerstva môžu hovoriť len, ak pacient nevie po slovensky. Ministerstvo bude dodržiavanie zákona každé dva roky vyhodnocovať a predkladať v správe vláde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu