Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

SMK: Jazykový zákon sa možno zmení, Fico: Je to za nami

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek potešil šéfa SMK Csákyho. Vraj nevylúčil zmenu jazykového zákona, ktorý kritizovala maďarská menšina. Podľa premiéra Fica je to však už za nami.

"Myslím si, že je to dobré. Pán Buzek nevylúčil ani možnú zmenu zákona. My dúfame, že na základe takéhoto európskeho dialógu tie hlúpe pasáže zákona, predovšetkým pokuty, sa nebudú aplikovať, minimálne do volieb v budúcom roku," tvrdí Csáky.

Dodal, že budú spoločne rozmýšľať o tom, ako by nastolili inteligentnejší jazykový režim na Slovensku. Buzek odporúča dialóg medzi politikmi a menšinami. Dôležitá je jej správna aplikácia zákona v praxi. Premiér Fico považuje túto tému za uzavretú.

"Jazykový zákon je za nami," povedal po rokovaní. Vláda bude garantovať takú aplikáciu, ktorá zabezpečí rovnováhu medzi používaním slovenčiny a jazyka menšín. Slovensko vraj nemá potrebu, aby sme problémy okolo zákona vyvážali do europarlamentu. Do volieb sa pokuty dávať nebudú.

Podľa vysokého komisára OBSE pre národnostné menšiny Knuta Vollebaeka bola kritika jazykového zákona často prehnaná a zavádzajúca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu