Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Konferencia o slovenskom jazykovom zákone nebude

Protest proti jazykovému zákonu v Dunajskej Strede
Protest proti jazykovému zákonu v Dunajskej Strede (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Konferencia maďarských a slovenských lingvistov o slovenskom jazykovom zákone, ktorej konanie iniciovala Maďarská akadémia vied (MTA), sa neuskutoční. Dôvodom je, že Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied (SAV) odmietol účasť. Pre tlačovú agentúru MTI to v piatok uviedla maďarská akadémia.

Jazykovedný ústav MTA navrhol uskutočnenie konferencie 27. októbra po tom, ako slovenskí lingvisti vynechali medzinárodnú konferenciu zameranú na európske smernice týkajúce sa používania jazyka, ktorá sa 19. septembra konala v Holandsku, uvádza MTA vo svojom vyhlásení.

Hlavnou myšlienkou konferencie malo byť vytvorenie diskusného fóra, kde by každý mohol vyjadriť svoj názor či už za alebo proti slovenskému jazykovému zákonu. Vo vyhlásení Maďarskej akadémie vied sa ďalej píše, že stredajšie odmietnutie slovenskej strany považujú za prekvapenie, keďže sa už skôr dohodli na tom, že lingvisti, historici aj právnici budú o zákone diskutovať najskôr v Budapešti a potom v Bratislave.

Slovenská strana však namietala proti prítomnosti médií na debatách a SAV preto navrhla, aby sa uskutočnilo alternatívne stretnutie na budúci rok. Chce z neho vylúčiť médiá a pozvať širokú škálu účastníkov. Výsledkom by malo byť spoločné vyhlásenie.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič podpísal 17. júla novelu zákona o štátnom jazyku, ktorá obmedzuje používanie jazykov národnostných menšín vo verejnej sfére. Novela od 1. septembra sprísňuje dohľad nad spisovnou slovenčinou a umožňuje pokutovať jej porušovanie. Pokuty môžu dosiahnuť až 5 000 €. Maďarsko sa obáva toho, že príslušníkov etnickej menšiny na Slovensku môže zákon diskriminovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu