Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rada STV: Zastavenie reportáže z Reportérov bolo neadekvátne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Dôvod na zastavenie vysielania reportáže Reportérov o sociálnom podniku v Bardejove považuje Rada STV za neadekvátny. Generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský v pondelok 5. októbra popoludní zastavil túto reportáž, ktorá sa mala vysielať v ten istý deň večer na Jednotke v publicistickej relácii Reportéri.

Namiesto nej pustili reprízu spred dvoch týždňov. Reportáž poukazovala na nefungovanie sociálnych podnikov na konkrétnom prípade podniku Arvik v Bardejove. Rada STV na základe žiadosti redaktorov publicistickej relácie Reportéri reportáž preskúmala. Dnes sa uzniesla na tom, že pri kontrolnej projekcii k nej neboli obsahové, technické ani formálne výhrady. Jediná výhrada sa podľa rady týkala termínu kontrolnej projekcie. Rada STV považuje postup generálneho riaditeľa STV Štefana Nižňanského, ktorý z tohto dôvodu zastavil vysielanie relácie, za neadekvátny.

Žiada od šéfa STV, aby pri tvorbe programu zabezpečil dostatočný čas na kontrolné projekcie a aby ku každej relácii bol priložený protokol z kontrolnej projekcie podpísaný zodpovednými osobami. Rada sa Reportérmi zaoberala minulý týždeň vo štvrtok 15. októbra na oficiálne zvolanom stretnutí s redakciou Reportérov, povedal pre agentúru SITA predseda Rady STV Martin Kákoš. Zúčastnil sa na ňom aj šéf publicistiky STV Oto Nittmann, šéfredaktor spravodajstva a publicistiky STV Ján Šmihula a vedúci Mediačného centra STV František Kutlík.

Všeobecný názor bol taký, “že síce došlo k pochybeniu, pretože vysielacia smernica naozaj hovorí o troch dňoch a len vo výnimočných prípadoch na požiadanie môže byť schválený termín kontrolnej projekcie menej ako sú tri dni ..., ale na druhej strane považujeme za neodôvodnenú a neakceptovateľnú zmenu vysielania takto tesne pred vysielaním z dôvodov vybavovania si neplnenia pracovných smerníc a neplnenia si pracovného poriadku vo vnútri televízie,“ uviedol Kákoš. Vedenie STV v pondelok 5. októbra popoludní zastavilo vyrobenú reportáž pre publicistickú reláciu Reportéri, ktorá sa mala vysielať v ten istý deň večer na Jednotke. Namiesto nej pustili reprízu spred dvoch týždňov.

Problémom bola reportáž, ktorá poukazovala na nefungovanie sociálnych podnikov na konkrétnom prípade podniku Arvik v Bardejove. Na kontrolnej projekcii ju zastavil generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský. Predtým už reportáž schválil šéf publicistiky a aj právnik. STV v stanovisku médiám tvrdila, že redaktori reportáž nedodali načas, podľa interných pravidiel sedem dní vopred, kontrolná projekcia sa uskutočnila až v deň vysielania. Denník SME v tejto súvislosti upozornil, že sociálne podniky sú agendou strany Smer-SD a patria do kompetencie ministerstva práce, ktorému šéfuje Viera Tomanová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu