Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Asociácia záchraniek vyzvala Rašiho, aby odstúpil

Richard Raši
Richard Raši

BRATISLAVA - Asociácia poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby vyzvala ministra zdravotníctva Richarda Rašiho, aby odstúpil.

Dôvodom má byť to, že nezrušil podľa asociácie nezákonný tender na udeľovanie licencií na prevádzkovanie záchraniek. "Aký je to minister, ak doteraz nezastavil nezákonný tender," pýtal sa na tlačovej besede predseda asociácie Ján Hencel.

Do 29. septembra pritom desiati členovia asociácie podali proti rozhodnutiu výberovej komisie v prvom kole súťaže odvolania. Žiadajú zrušenie vydaných rozhodnutí a zároveň aj pripravovaných ďalších kôl tendra. Minister ako odvolací orgán by mal podľa nich rozhodnúť do 30 dní.

Asociácia poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby dlhodobo kritizuje prvé kolo tendra na záchranky. Dokonca vyzvala ministra zdravotníctva Richarda Rašiho, aby ho zrušil a vypísal novú súťaž. Podľa nej totiž postup rezortu v prvom kole tendra nebol v súlade so zákonom. Údajne mal vyžadovať doklady, ktoré podľa zákona nemal a nad rámec zákona išiel aj v prípade stanovenia kritérií. Členom asociácie sa nepáči ani to, že nepoznajú dôvody, prečo niektorí uchádzači uspeli a iní nie.

Ministerstvo zdravotníctva označilo vznesené obvinenia za vykonštruované. Členom asociácie taktiež odkázalo, že nemá problém so zverejňovaním akýchkoľvek informácií. Ako však upozornilo, chcú také údaje, ktoré sú aktuálne aj v rámci druhého a tretieho kola. Ak by pritom rezort niektorému uchádzačovi umožnil nahliadnuť do spisov, poskytol by mu výhodu pred ostatnými, čím by porušil zákon.

Výhrady voči tendru má aj opozičná SDKÚ-DS. Podľa nej totiž "smrdí klientelizmom". Jej poslanci preto v parlamentnom zdravotníckom výbore presadili, aby sa v súvislosti s touto témou uskutočnil na ministerstve poslanecký prieskum. Ten však podľa nich pochybnosti o netransparentnosti nerozptýlil. Opoziční poslanci sa obávajú najmä toho, že niektorí úspešní uchádzači nesplnili ani základné kritériá. "Naozaj tie indície ostávajú, neboli potvrdené a ani vyvrátené," vyhlásil po skončení prieskumu Viliam Novotný (SDKÚ-DS).

Najúspešnejšími uchádzačmi prvého kola tendra na prevádzkovanie 78 staníc záchrannej zdravotnej služby sa stali štátna Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava a Falck - Záchranná, a.s. Košice. Obe získali kontrolu nad 18 sídlami. V súčasnosti má pritom Falck 74 bodov a bratislavská záchranka deväť. O pridelení bodov rozhodovala komisia menovaná ministrom zdravotníctva Richardom

Rezort zdravotníctva stihol začiatkom júla vyhlásiť aj ďalší tender na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby. Tentoraz išlo o 119 staníc. Lehota na podanie žiadostí bola do 8. septembra tohto roka, výsledky by mali byť známe koncom októbra. Celkovo by sa malo rozdeliť až 270 sídiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu