Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záchranári žiadajú Fica, aby zastavil tender

Zdravotnícki záchranári pred Úradom vlády Zobraziť galériu (2)
Zdravotnícki záchranári pred Úradom vlády

BRATISLAVA - Zdravotnícki záchranári nie sú spokojní so spôsobom prerozdeľovania záchraniek a predsedu vlády Roberta Fica žiadajú, aby podľa nich netransparentný tender zastavil.

Zdravotníci totiž tvrdia, že v súťaži nevyhrali najlepší poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby, ale najlepší "priatelia". Svoj nesúhlas vyjadrili v stredu pred Úradom vlády SR protestným zhromaždením a prečítaním otvoreného listu adresovaného premiérovi.

"Nerozumieme tomu, prečo úspešní prevádzkovatelia stratia licencie," odznelo na zhromaždení. Asi sedemdesiat účastníkov protestu z rôznych spoločností tvrdí, že záchranári sú v neistote, dostávajú výpovede a sú zastrašovaní. Premiéra preto žiadajú o pomoc a zmenu zákonov na prideľovanie licencií. Súčasná situácia totiž podľa nich môže ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov.

Tender na prevádzkovanie záchraniek kritizujú aj poskytovatelia združení v Asociácii poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby SR. Majú podozrenie, že súťaž bola zmanipulovaná a víťazné firmy nespĺňajú ani základné požiadavky. Jej členovia pritom prepadli, keď stratili väčšinu bodov. O pridelení staníc rozhodovala výberová komisia zložená z odborníkov menovaných ministrom zdravotníctva.

Asociácia preto začiatkom týždňa vyzvala ministra Richarda Rašiho, aby v 44 staniciach prevádzkovaných neúspešnými uchádzačmi zabezpečil 5. septembra záchrannú zdravotnú službu víťazmi súťaže. Týmto krokom by sa podľa nej mali vyvrátiť podozrenia o ich nepripravenosti.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková uviedla, že žiadnu oficiálnu výzvu zatiaľ nedostali. Ministerstvo však upozornilo tých, ktorí majú záujem sa k nej pripojiť, že využije všetky dostupné právne kroky, aby bolo takéto protiprávne konanie sankcionované. Zároveň zvažuje, že na predsedu asociácie Jána Hencela podá pre šírenia poplašnej správy trestné oznámenie.

Proti prvému kolu tendru vystúpila aj opozičná SDKÚ-DS. Podľa nej smrdí klientelizmom. V stredu chcú preto jej poslanci navrhnúť v parlamentom zdravotníckom výbore uskutočnenie poslaneckého prieskumu.

Najúspešnejšími uchádzačmi tendra na prevádzkovanie 78 staníc záchrannej zdravotnej služby sa stali štátna Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava a Falck - Záchranná, a.s. Košice. Obe získali kontrolu nad 18 sídlami. V súčasnosti má pritom Falck 74 bodov a bratislavská záchranka deväť.

Rezort zdravotníctva už stihol začiatkom júla vyhlásiť aj ďalší tender na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby. Tentoraz išlo o 119 staníc. Lehota na podanie žiadostí je do 8. septembra tohto roka. Celkovo by sa pritom malo rozdeliť až 270 sídiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu