Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záchranári ministrovi Rašimu: Zrušte Tender!

Ján Hencel, predseda AP ZZS
Ján Hencel, predseda AP ZZS

BRATISLAVA - Asociácia poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby vyzýva ministra zdravotníctva Richarda Rašiho, aby zrušil prvé kolo tendra na prevádzkovanie záchraniek a vypísal novú súťaž.

"Vyzývame ministra, aby zrušil rozhodnutia, ktoré sú vydané a aby vypísal novú súťaž," vyhlásil predseda asociácie Ján Hencel. Podľa právneho zástupcu asociácie Mareka Benedika nebolo prvé kolo tendra v súlade so zákonom. Ako dodal, Ministerstvo zdravotníctva SR totiž vyžadovalo doklady, ktoré podľa zákona nemalo a nad rámec zákona išlo aj v prípade stanovenia kritérií.

Práve tieto skutočnosti pritom spôsobili vylúčenie niektorých členov asociácie zo súťaže. Asociácia záchraniek kritizuje prvé kolo tendra dlhodobo. Má totiž podozrenie, že súťaž bola zmanipulovaná a víťazné firmy nespĺňajú ani základné požiadavky. O pridelení bodov pritom rozhodovala komisia menovaná ministrom zdravotníctva Richardom Rašim. S prerozdeľovaním staníc nie sú spokojní ani samotní zdravotnícki záchranári, ktorí požiadali predsedu vlády Roberta Fica, aby podľa nich netransparentný tender zastavil.

Zdravotníci totiž tvrdia, že v súťaži nevyhrali najlepší poskytovatelia, ale najlepší "priatelia". Výhrady voči tendru má aj SDKÚ-DS. Podľa opozičnej strany totiž smrdí klientelizmom. Jej poslanci preto v parlamentnom zdravotníckom výbore presadili, aby sa v súvislosti s touto témou uskutočnil na ministerstve poslanecký prieskum. Najúspešnejšími uchádzačmi prvého kola tendra na prevádzkovanie 78 staníc záchrannej zdravotnej služby sa stali štátna Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava a Falck - Záchranná, a.s. Košice.

Obe získali kontrolu nad 18 sídlami. V súčasnosti má pritom Falck 74 bodov a bratislavská záchranka deväť. Rezort zdravotníctva stihol začiatkom júla vyhlásiť aj ďalší tender na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby. Tentoraz išlo o 119 staníc. Lehota na podanie žiadostí bola do 8. septembra tohto roka. Celkovo by sa pritom malo rozdeliť až 270 sídiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu