Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dalajláma pricestoval na Slovensko, preberie si cenu

Dalajláma pricestoval na Slovensko
Dalajláma pricestoval na Slovensko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na Slovensko dnes priletel tibetský duchovný vodca dalajláma.

Na trojdňovú návštevu ho pozvala Nadácia Jána Langoša, ktorá mu v stredu udelí cenu za jeho boj za dodržiavanie ľudských práv. Tibetský exilový vodca sa nestretne so žiadnym vládnym politikom. Schôdzku s ním však už potvrdili predstavitelia všetkých opozičných parlamentných strán. Návštevy dalajlámu ostro sleduje Čína, ktorá Tibet považuje za neoddeliteľnú súčasť krajiny.

Na dnešok nemá 74-ročný dalajláma žiadny oficiálny program. V stredu dopoludnia ho prijme primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, následne si pozrie výstavu Magické Himaláje v centre mesta. Neskôr si budhistický mysliteľ a nositeľ Nobelovej ceny za mier preberie cenu Jána Langoša. Spolu s ním bude ocenený aj slovenský disident Fedor Gál.

Popoludní sa stretne s predsedom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom, predsedom SMK Pálom Csákym, šéfom KDH Pavlom Hrušovským a šéfom nedávno vzniknutej strany Most-Híd Bélom Bugárom.

Široká verejnosť si bude môcť budhistického mysliteľa vypočuť v Športovej hale na Pasienkoch. Organizátori očakávajú účasť niekoľko tisíc ľudí. Dalajláma, ktorý bojuje za širokú autonómiu Tibetu a občianske slobody Tibeťanov, by mal pozdraviť aj účastníkov demonštrácie proti porušovaniu ľudských práv v Číne. Zo Slovenska odcestuje do susedného Česka vo štvrtok dopoludnia.

Hoci sa s dalajlámom v minulosti stretlo viacero svetových politikov, niektorí z nich sa stretnutiu s ním vyhýbajú, keďže proti jeho medzinárodným aktivitám ostro vystupuje Čína.

Slovensko navštívil exilový tibetský vodca naposledy pred deviatimi rokmi. Vtedy sa s ním súkromne stretol z vtedajšej vlády premiéra Dzurindu len vicepremiér Csáky a podpredseda vlády pre ekonomiku Ivan Mikloš.

Tibet je autonómnou oblasťou Číny, ktorá ho obsadila v roku 1950. O deväť rokov neskôr po neúspešnom povstaní ušiel dalajláma do Indie, kde žije aj v súčasnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu