Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aktivisti chcú s dalajlámom demonštrovať za ľudské práva

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Občianski aktivisti plánujú počas návštevy dalajlámu na Slovensku demonštráciu proti porušovaniu ľudských práv v Číne. Zhromaždenie sa uskutoční v stredu popoludní na Hodžovom námestí v Bratislave, účastníkov akcie by mal pozdraviť aj tibetský duchovný vodca.

Dnes o tom informoval Ondrej Dostál z Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika. Čína, ktorá považuje Tibet za svoje zvrchované územie, zahraničné návštevy dalajlámu ostro sleduje. Zhromaždenie za ľudské práva v Číne plánovali organizátori 18. júna počas návštevy čínskej hlavy štátu na Slovensku.

Úrad bratislavskej časti Staré Mesto však podujatie zakázal, neskorší súd rozhodnutie o zákaze zhromaždenia pre chýbajúce dôvody zrušil. Rozsudok súdu nadobudol podľa Dostála právoplatnosť v auguste. "Zhromaždenie má za cieľ pripomenúť potrebu dodržiavania ľudských práv v Číne, ale aj slobody prejavu na Slovensku," uviedli organizátori o plánovanom zhromaždení.

Akciu pripravujú okrem Konzervatívneho inštitútu aj občianske združenie Človek v ohrození, Slovenská asociácia Fa-lun-kung a Amnesty International Bratislava. Občianski aktivisti chcú na demonštrácii informovať aj o doterajšom priebehu vyšetrovania udalostí, ktoré sa odohrali počas júnovej návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa v Bratislave.

Návštevu prezidenta najľudnatejšej krajiny sveta totiž sprevádzali násilnosti medzi prívržencami čínskeho režimu a aktivistami za ľudské práva; slovenská polícia počas nich zadržala piatich Slovákov a štyroch Číňanov. Konanie policajtov kritizovala opozícia; na jej postup sa sťažovali aj viacerí aktivisti. Organizátori demonštrácie plánujú informovať aj o údajne utajenej návšteve čínskeho ministra obrany na Slovensku.

Peking vystupuje proti zahraničným aktivitám dalajlámu, ktorý sa už v minulosti stretol s významnými svetovými štátnikmi a osobnosťami. Stretnutia so slovenskou politickou reprezentáciou nie sú plánované. Exilový tibetský vodca navštívil krajinu naposledy pred deviatimi rokmi, súkromne sa s ním vtedy stretol vtedajší vicepremiér Pál Csáky a niektorí vtedajší poslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu