Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kaliňák dal dalajlámovi oficiálnu štátnu ochranku

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Tibetský duchovný vodca dalajláma dostane na Slovensku štátnu ochranu. Hoci vládni politici sú k stretnutiam s dalajlámom zdržanliví, minister vnútra Robert Kaliňák rozhodol, že Jeho Svätosť bude strážiť Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

Dalajlámu pozvala na Slovensko Nadácia Jána Langoša, ktorá mu na budúcu stredu udelí Cenu Jána Langoša za nenásilný boj za ľudské práva a demokraciu. Za domácu scénu preberie cenu protagonista nežnej revolúcie Fedor Gál.

Nadácia pozvala na odovzdávanie cien ústavných činiteľov a politické reprezentácie. Zorganizovala aj stretnutie s predsedami parlamentných politických strán pred vystúpením dalajlámu v športovej hale v Bratislave na Pasienkoch, kde bude hovoriť s verejnosťou. Na schôdzku s dalajlámom prídu predsedovia opozičných strán Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský, Pál Csáky a Béla Bugár. Ján Slota a Vladimír Mečiar na pozvanie neodpovedali. Hoci sekretariát Smeru najskôr nadácii potvrdil aj účasť Roberta Fica, dnes dostali oznam, že premiér a predseda Smeru sa s dalajlámom stretnúť nemieni.

Tibetský dalajláma príde na Slovensko 8. septembra popoludní, 9. septembra sa ráno zíde so Správnou radou Nadácie Jána Langoša, prijme ho primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, v Starej tržnici si pozrie pripravovanú výstavu o Himalájach a Tibete a pôjde do Divadla Pavla Országha Hviezdoslava prevziať cenu. O 14:00 sa stretne s verejnosťou na Pasienkoch, kde bol aj pri prvej návšteve SR pred deviatimi rokmi. Vstupenky stoja desať eur. 10. septembra odletí do Prahy na Fórum 2000, konferenciu zvolávanú bývalým prezidentom a jeho priateľom Václavom Havlom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu