Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

S dalajlámom sa pravdepodobne nestretne žiadny vládny politik

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S tibetských duchovným a politickým vodcom dalajlámom, ktorý si príde na Slovensko na budúci týždeň prevziať medzinárodnú cenu Jána Langoša, sa pravdepodobne nestretne žiadny vysoký predstaviteľ Slovenska.

Záujem o schôdzku s dalajlámom potvrdili len niektorí opoziční lídri. Tibetského lídra pozvala na súkromnú návštevu Nadácia Jána Langoša. Zahraničné návštevy dalajlámu ostro sleduje Čína, ktorá Tibet považuje za svoje zvrchované územie.

"Slovensko podobne ako ostatné krajiny Európskej únie sa dôsledne drží politiky jednej Číny. Tibet považujeme za súčasť Číny," poznamenal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano, podľa ktorého sa stretnutia s predstaviteľmi vlády nepredpokladajú. S tibetskou exilovou vládou Slovensko neudržuje politický dialóg, dodal.

Stretnutie s dalajlámom nemá na programe na budúci týždeň prezident Ivan Gašparovič ani premiér Robert Fico (Smer-SD). Oficiálneho prijatia sa dalajláma nedočká ani u predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). "O návšteve dalajlámu vieme len z médií. Nikto nás ani o prijatie nepožiadal. Ide pravdepodobne o súkromnú akciu," reagoval hovorca prezidenta Marek Trubač. "Pán premiér nemá v programe žiadne stretnutie s ním," informoval tlačový odbor Úradu vlády. Podobne sa vyjadril aj hovorca predsedu parlamentu Jozef Plško.

Jednoznačný záujem o stretnutie s exilovým tibetským lídrom potvrdila len najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS a nedávno založená strana Most-Híd Bélu Bugára. "Záujem o stretnutie by sme mali, ale podľa našich informácií program dalajlámu neobsahuje žiadne stretnutia s politickými stranami," uviedol hovorca SDKÚ-DS Martin Maťko.

Predseda opozičného KDH Pavol Hrušovský dostal pozvánku na udeľovanie Ceny Jána Langoša. Cenu získa aj dalajláma za celoživotný vzdor proti utláčateľskému režimu v Číne. Či sa s tibetským vodcom Hrušovský stretne aj osobne, jeho hovorca Martin Krajčovič nespresnil.

Peking ostro vystupuje proti zahraničným aktivitám dalajlámu, ktorý sa už v minulosti stretol s významnými svetovými štátnikmi a osobnosťami. Slovensko navštívil exilový tibetský vodca naposledy pred deviatimi rokmi. Súkromne sa s ním vtedy stretol vtedajší vicepremiér Pál Csáky a niektorí vtedajší poslanci.

Dalajláma, občianskym menom Tändzin Gjamccho ušiel do indického exilu v roku 1959 po neúspešnom protičínskom povstaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu