Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Eurofondy zostávajú na výstavbe, rozhodol Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Eurofondy zostávajú zatiaľ pod SNS. Čerpanie malo pôvodne prejsť z ministerstva výstavby na Úrad vlády. Presun riadenia sa ale momentálne nepripravuje.

Podľa premiéra Fica je súčasný minister výstavby Igor Štefanov, nominant SNS odborník a človek na správnom mieste.

"Zatiaľ nie je žiadny dôvod na akékoľvek úvahy o zmene statusu ministerstva výstavby. Ideme ďalej spolu, chceme, aby táto vláda dovládla v takejto zostave, ako je to teraz," reagoval premiér na špekulácie o možnom presune kompetencií medzi ministerstvom výstavby a úradom vlády.

Rezort výstavby je Centrálny koordinačný orgán čerpania európskych fondov. Úvahy o jeho možnom presune na Úrad vlády, kde by mal eurofondy na starosti podpredseda vlády za Smer-SD Dušan Čaplovič, sa v médiách objavovali dlhšie. Ten sa pre médiá vyjadril, že sa síce pripravuje zmena kompetenčného zákona v tomto smere, ale aktuálne to bude až po budúcoročných parlamentných voľbách.

Dôvodom špekulácií o presune kompetencií bolo slabé čerpanie z prostriedkov v sume 11,36 miliardy eur, ktoré Európska komisia schválila Slovensku na programové obdobie 2007 až 2013. Doteraz sa však podľa štatistík rezortu financií vyčerpalo z týchto peňazí necelé jedno percento.

Podľa Fica je však Slovensko krajinou, ktorá čerpá eurofondy na úrovni priemeru únie.

"Nie sme ani na chvoste a nie sme ani úplne vpredu, ale je to priemerné čerpanie. Preto nám nemôže nikto nič vyčítať, a to, čo hovorí opozícia, sú úplné klamstvá," reagoval premiér na opakovanú kritiku opozície o nízkom využívaní eurofondov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu