Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico poprel možnosť úradníckej vlády, koalícia vydrží do volieb

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes poprel špekulácie o úradníckej vláde. Koalícia podľa neho vydrží v súčasnom zložení do parlamentných volieb v júni 2010. Vyhlásil to v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu. Úvahy o úradníckom kabinete vyvolala ešte v auguste menšia koaličná strana SNS, ktorej zástupca naznačil, že sa Smer-SD o túto možnosť zaujímal.

"My sme nikdy s takouto kartou nehrali," povedal Fico. Podpredseda SNS Jaroslav Paška koncom augusta tvrdil, že zástupcovia najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD sa pýtali svojich kolegov z českej sociálnej demokracie (ČSSD), či by úradnícka vláda nebola riešením, ako presunúť pred voľbami zodpovednosť za tvrdé opatrenia proti hospodárskej kríze na niekoho iného. Premiér to však dnes označil za "vyfabulovaný príbeh".

Fico v auguste presadil zmenu zloženia vlády práve na úkor SNS, ktorej odobral ministerstvo životného prostredia. Zdôvodnil to kontroverznými zmluvami uzavretými za ministrov z radov národniarov. Strana Jána Slotu však v kabinete napriek tomu zostala.

"Čakali sme, či náhodou Slovenská národná strana neodíde. Keby bola bývala odišla, pokúšali by sme sa udržať menšinovú vládu až do konca volebného obdobia," poznamenal dnes premiér.

Trojčlenná vládna koalícia Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS prežila najvážnejší spor v roku 2007. Vtedy hrozila odchodom ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorá protestovala proti odvolaniu jej ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. Dočasnú úradnícku vládu má susedné Česko. Kabinet Jana Fischera, ktorý vytvorili dve najsilnejšie strany ODS, ČSSD a menšia Strana zelených, nastúpil po páde vlády Mirka Topolánka (ODS).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu