Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Fico: Slovensko nevráti asi 66 mil. eur z predaja emisií

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko nezruší sporný predaj povoleniek na vypúšťanie splodín oxidu uhličitého spoločnosti Interblue Group, z ktorého krajina získala viac než 66 miliónov eur (vyše dvoch miliárd korún).

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zrušiť sa má podľa neho len tá časť dohody, podľa ktorej má Interblue Group predkupné právo na ďalšie emisné limity.

Opozícia a niektoré médiá už dlhšie tvrdia, že Slovensko mohlo predať emisné kvóty za približne dvojnásobnú cenu. Fico nechal pre postup pri predaji emisných limitov odvolať niekdajšieho ministra životného prostredia Jána Chrbeta, ktorý zaň mal niesť zodpovednosť. Neskôr premiér celé ministerstvo životného prostredia odobral menšej vládnej strane SNS, hoci podľa koaličnej zmluvy mala post ministra obsadzovať ona.

Fico v relácii Slovenského rozhlasu vyhlásil, že doposiaľ sa vierohodne nepodarilo preukázať nevýhodnosť predaja emisných limitov. "Preto považujeme túto časť za uzatvorenú," dodal. Pripomenul, že peniaze sa už začali čerpať na zatepľovanie domov a bytov.

Slovenská strana však podľa premiéra má vypovedať časť dohody, podľa ktorej sa zaväzovala predať Interblue Group ďalšie povolenky. Kedy sa tak stane a či za to Slovensku hrozia sankcie, nepovedal. Zmluvu by mal zrušiť podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorého Fico poveril vedením rezortu životného prostredia.

Opozičná SDKÚ-DS vytkla v minulosti premiérovi, že zmluvu o predaji mohlo Slovensko zrušiť už skôr. Predaj navyše napadla na prokuratúre, pretože podľa jej predstaviteľov mohlo dôjsť k trestnému činu zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo porušenia povinnosti pri správe majetku štátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu