Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko navštívil čínsky minister, médiá neinformovali

Čínsky minister sa stretol aj s Ivanom Gašparovičom
Čínsky minister sa stretol aj s Ivanom Gašparovičom

BRATISLAVA - Slovensko navštívil čínsky minister obrany Liang Kuang-lie.Potvrdili to ministerstvá zahraničných vecí a obrany. O návšteve jedného z čelných predstaviteľov najľudnatejšej krajiny sveta úrady médiá vopred neupozornili.

Podľa ministerstva obrany vraj preto, aby príchod čínskeho ministra nebol zámienkou na "politikárčenie".

Slovensko v júni navštívil čínsky prezident Chu Ťin-tchao. Počas jeho stretnutia so slovenskou hlavou štátu Ivanom Gašparovičom sa niekoľko Číňanov dostali do potýčky s aktivistami, ktorí sa snažili poukázať na porušovanie ľudských práv vo východoázijskom štáte.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v rozhovore s čínskym ministrom podčiarkol rastúci politický a ekonomický vplyv Číny na celosvetové dianie. "Politická a ekonomická váha Číny stále rastie a bez jej účasti si nemožno predstaviť riešenie žiadneho globálneho problému súčasnosti," uviedol Lajčák.

V minulosti reagoval podobne na návštevu Chu Ťin-tchaa premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého sa napriek kritickým hlasom voči úrovni ľudských práv nebránia obchodovaniu s komunistickým štátom ani bohatšie krajiny, ako je Slovensko. "Zbytočne niekedy sa poukazuje na rôzne diskusie ľudskoprávneho občianskoprávneho charakteru," vyhlásil v minulosti.

Minister obrany Jaroslav Baška (nominant Smeru-SD) so svojim čínskym kolegom hovoril napríklad o bezpečnostnej situácii vo svete či možnostiach vzájomnej spolupráce. Čínsky minister si tiež prezrel ponuku slovenských firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou vojenských produktov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu