Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kotleba obvinený z hanobenia rasy: Je to účelové

Marián Kotleba
Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalý vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba čelí od soboty trestnému stíhaniu. Zadržali ho v sobotu ráno v Banskej Bystrici, kde býva.

"Vyšetrovateľ obvinil 32-ročného Mariána Kotlebu. v sobotu pre trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia, pretože ako rečník na zhromaždení, ktoré bolo v Šarišských Michaľanoch, vo svojich vystúpeniach niekoľkokrát útočil na etnické skupiny, rasy a národy,“ uviedol dnes viceprezident Policajného zboru Stanislav Jankovič.

Vyšetrovateľ chcel Mariána Kotlebu stíhať väzobne. "Bol podaný návrh na väzbu, ktorý však nebol akceptovaný, čiže vyšetrovanie prebieha na slobode," konštatoval Jankovič.

Podľa Mariána Kotlebu je obvinenie účelová záležitosť na politickú objednávku, o čom svedčí aj spôsob jeho sobotňajšieho zatknutia. "Polícia tvrdila, že úkony neznesú odklad, avšak od spáchania podľa nich trestného činu do zatknutia ubehli dva týždne," uviedol Marián Kotleba.

Po výsluchu v sobotu večer Mariána Kotlebu prepustili. Jankovič pripustil, že zadržanie a vypočúvanie Mariána Kotlebu práve v čase ďalšieho zhromaždenia Slovenskej pospolitosti, ktoré bolo v Krompachoch, nebola obyčajná náhoda. "Povedzme, že to bola kvázi-náhoda a súviselo to s opatreniami," povedal Jankovič.

Mariána Kotlebu už v minulosti obvinili z podobnej trestnej činnosti, ale jeho obvinenie bolo neskôr zrušené. Výsledok nového prípadu nechcel Jankovič predpovedať. "Vyšetrovateľ urobil svoju prácu, teraz sú ďalšie kroky na prokuratúre a na súde."

Podľa policajného viceprezidenta analyzuje polícia všetky prejavy Mariána Kotlebu, aj internetovú stránku Slovenskej pospolitosti. "Nie je vylúčené, že by mohli padnúť aj ďalšie obvinenia," konštatoval Jankovič.

Pred sobotňajším zhromaždením v Krompách polícia zadržala niekoľko vecí, ktoré tam chceli účastníci preniesť. "Ide o plynové pištole, náboje k týmto plynovým pištoliam, nôž, pyrotechnické zariadenia, propagačný materiál a ďalšie veci," konkretizoval Jankovič. Na políciu predviedli osem ľudí, polícia bude v tejto súvislosti pokračovať buď v priestupkovom alebo trestnom konaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu