Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na protirómsku demonštráciu prišlo 600 ľudí, zadržali Kotlebu

Zobraziť galériu (5)

KROMPACHY - Asi 600 ľudí, predovšetkým obyvateľov Krompách, sa dnes zúčastnilo protirómskom zhromaždení, ktoré do mesta zvolala Slovenská pospolitosť. Na demonštrácii však zatiaľ nevystúpil žiadny rečník, časť aktivistov totiž polícia do mesta nepustila. Polícia potvrdila, že zadržala vodcu krajne pravicového občianskeho združenia Mariana Kotlebu.

Centrum mesta už predpoludním uzavrela policajti, do zóny napríklad zakázali vjazd automobilov. V meste majú pripravené vodné delo či jazdnú políciu na koňoch. Prví aktivisti dorazili do Krompách okolo poludnia, neskôr sa k nim pridali stovky miestnych obyvateľov.

Zhromaždenie sa však zatiaľ nezačalo. "Polícia zadržala naše autobusy, odstránila z nich značky, naši zástupcovia sa sem nevedia dostať," povedal novinárom jeden z aktivistov, ktorý nechcel uviesť svoje meno.

Polícia ešte predpoludním zadržala aj vodcu pospolitosti. "Marián Kotleba bol dnes ráno zaistený a je vyšetrovaný pre viaceré trestné činy," povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Polačiková. Podrobnosti polícia podľa nej poskytne v pondelok.

Protestujúci Krompašania v čiernom oblečených stúpencov Slovenskej pospolitosti vítali na námestí potleskom a súhlasnými výkrikmi. Viacerí svoj postoj odôvodnili napríklad údajne rastúcou rómskou kriminalitou a obavami o svoju bezpečnosť.

Časť miestnych Rómov zo strachu pred útokmi ešte v piatok odišla zo svojich domovov. "Tí, ktorí si to mohli dovoliť, odišli za svojimi rodinami," povedal jeden z obyvateľov rómskej osady. V meste žije 8600 obyvateľov, z toho je asi 1800 Rómov.

Protirómske nálady sa v posledných mesiacoch vyostrili tiež v susednom Maďarsku a Česku. Na Slovensku sa podobný protest ako v Krompachoch uskutočnil v Šarišských Michaľanoch a obdobná akcia sa konala v Prešove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu