Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rómovia sa po proteste vrátili do Krompách

Rómska kolónia na Hornádskej ulici v Krompachoch
Rómska kolónia na Hornádskej ulici v Krompachoch (Zdroj: SITA)

KROMPACHY - Krompašskí Rómovia, ktorí pred víkendovým protirómskym protestom Slovenskej pospolitosti a obyvateľov mesta opustili svoje domy, sa vrátili do svojich osád. Situácia v meste je pokojná, do ulíc sa vrátil bežný život, povedal dnes viceprimátor Krompách Imrich Holečko.

Na zhromaždení asi 600 ľudí upozorňovalo na ťažké spolunažívanie s neprispôsobivou časťou Rómov.
"Krátko po proteste sa v centre mesta obnovila bežná premávka, nainštalovali sme späť nádoby na smeti," uviedol Holečko. Uliciam mesta sa počas sobotňajšieho protestu Rómovia vyhýbali, podľa Holečka však už strach nepociťujú a do mesta prichádzajú za nákupmi či inými povinnosťami.

Protirómsky protest v Krompachoch jeho organizátori vopred neohlásili, pred zhromaždenými nakoniec súvislé prejavy neodzneli. Prítomnosť časti zástupcov extrémistickej Slovenskej pospolitosti totiž prekazila policajná akcia, pri ktorej napríklad zadržali aj vodcu združenia Mariana Kotlebu.

Zhromaždenie by sa malo v meste na východnom Slovensku zopakovať aj o necelé dva týždne. Podľa organizátorov totiž na víkendovej akcii nevystúpil žiadny zástupca mestskej samosprávy. "Sme ochotní rokovať aj so Slovenskou pospolitosťou pod podmienkou, že svoj protest vopred ohlásia," uviedol Holečko. V Krompachoch žije 8600 obyvateľov, z toho je asi 1800 Rómov.

V auguste sa v krajine uskutočnili dva podobné protirómske protesty. Zhromaždenie Slovenskej pospolitosti v Šarišských Michaľanoch rozohnala polícia, pokojný protest sa konal v Prešove.

K rómskej národnosti sa podľa sčítania obyvateľov z roku 2001 prihlásilo takmer 90.000 ľudí, ich skutočný počet je však niekoľkonásobne vyšší. V krajine je zhruba 630 osád a asi dve stovky prímestských a mestských get, v ktorých žije približne 180.000 Rómov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu