Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Traja zranení z Pohody sú stále v kritickom stave

sanitka odváža zranených z Pohody
sanitka odváža zranených z Pohody

BRATISLAVA - Zdravotný stav troch z niekoľkých desiatok zranených pri sobotňajšom zrútení stanu na festivale Pohoda v Trenčíne je naďalej vážny. Dvaja sú v ohrození života. Informovali o tom lekári. Nešťastie si vyžiadalo jednu obeť.

Polícia už začala trestné stíhanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia. Riaditeľ trenčianskej fakultnej nemocnice Rudolf Lintner novinárom povedal, že v opatere lekárov sa vo viacerých nemociach nachádza 40 ľudí. Utrpeli najmä zranenia hornej časti tela - hlavy, krku, hrudníka a chrbtice.

Najviac pacientov - takmer 20 - ošetrujú v Trenčíne na traumatológii. Lekári ambulantne ošetrili podľa Lintnera 56 pacientov. Všetci hospitalizovaní sú okrem jedného Íra a Brita slovenskí občania. Lekárka Jarmila Tichá zo žilinskej nemocnice povedala, že stav 25-ročného muža s poranenou lebkou, ktorého previezli z nemocnice v Trenčíne, je kritický. Dodala, že je po operácii v umelom spánku a v ohrození života.

Podľa primára trenčianskeho oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Dušana Gašu má muž devastačné poranenie ľavého oka. V martinskej nemocnici ležia dve mladé ženy, takisto prevezené z Trenčína. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej 19-ročné dievča utrpelo vážne poranenia hlavy aj mozgu. Podrobilo sa neurochirugickému zákroku a je v stabilizovanom stave na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení.

Kapustová pre TA3 dodala, že druhá tiež 19-ročná dievčina má vážne poranenie mozgu aj pľúc, podľa Gašu je v ohrození života, prípadne môže ostať v bdelej kóme. Ostatní pacienti sú podľa Lintnera stabilizovaní. Nešťastie sa stalo popoludní počas búrky po tom, čo silný vietor nadvihol stan a jeho konštrukcia dopadla na účastníkov festivalu. V tom čase sa v stane nachádzali stovky ľudí. Obeťou tragédie sa stal 29-ročný muž z Piešťan.

Organizátori najväčšieho slovenského letného festivalu Pohoda podujatie predčasne ukončili a ľudí evakuovali. Pred nešťastím naň podľa organizátorov prišlo viac než 30.000 ľudí. Účastníci festivalu, ktorým sa nepodarilo večer dostať domov, mohli prenocovať v mestskej športovej hale. Túto možnosť využilo asi 300 ľudí zo siedmich krajín. "Najviac ľudí v hale sme mali práve z Českej republiky," poznamenala členka z krízového intervenčného tímu ministerstva zdravotníctva Rut Erdélyiová.

Časť návštevníkov ostala nocovať aj v stanovom tábore v areáli festivalu, kde dnes organizátori pracovali na rozoberaní jeho zariadenia. Stan, ktorý sa zrútil, dodala pre podujatie podľa PR manažéra Pohody Mária Gešvantnera nemecká firma Bossert.

Gešvantner zatiaľ nevedel odhadnúť výšku škôd, ktorá vznikla v areáli po búrke, ako aj predčasným ukončením festivalu. Nevedel tiež povedať, či budú organizátori vracať návštevníkom časť ceny vstupenky.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Korch povedal, že polícia už začala v prípade trestné stíhanie, zatiaľ však konkrétnu osobu neobvinila. Príčiny nešťastia vyšetruje. Zatiaľ tak nie je zrejmé, či sa podeň mohol podpísať okrem nepriaznivého počasia napríklad aj technický stav konštrukcie či zanedbanie povinností. Šéf festivalu Michal Kaščák odmietol, že by organizátori podcenili bezpečnostné riziká.

"Dlhé roky koncipujeme náš festival ako festival s obrovským dôrazom na bezpečnosť. Tak tomu bolo aj teraz," povedal pre TA3. Meteorológovia pritom upozorňovali na možný výskyt búrok sprevádzaných krupobitím a silným vetrom ešte v piatok. Podľa Kaščáka však pred nešťastím všetci dostali informáciu, že sa blíži búrka a organizátori vyháňali ľudí hlavne z prístreškov menej odolných voči vetru. Tvrdil, že zrútená aréna bola pred nárazmi vetra zabezpečená. Kaščák nevedel povedať, či festival po tomto nešťastí bude pokračovať aj ďalšie ročníky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu