Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Petríkovú vymenujú za ministerku spravodlivosti

Viera Petríková
Viera Petríková

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenuje sudkyňu Vieru Petríkovú za ministerku spravodlivosti. Predsedníčka Okresného súdu vo Vranove nad Topľou vystrieda v ministerskom kresle Štefana Harabina, ktorý nedávno nastúpil do čela Najvyššieho súdu.

Petríkovú na tento post nominovala koaličná ĽS-HZDS; s návrhom súhlasil aj premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý funkciu šéfa úradu dočasne zastáva. Vo Ficovom kabinete tak pribudne druhá žena.

Päťdesiatdvaročná odborníčka na civilné právo bola podpredsedníčkou Súdnej rady, ktorá pred časom zvolila Harabina za predsedu Najvyššieho súdu. Funkciu získala ako nominantka vlády na návrh jej predchodcu Harabina. Viaceré mimovládne organizácie pred voľbou šéfa Najvyššieho súdu upozorňovali na možný konflikt záujmov niektorých členov Súdnej rady vrátane Petríkovej, keďže do vedúcich funkcií súdov ich dosadil práve Harabin. Petríková absolvovala štúdium práva na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v rovnakom čase ako Harabin.

Bývalý minister spravodlivosti Harabin sa funkcie ministra spravodlivosti vzdal po tom, čo ho Súdna rada koncom júna zvolila za predsedu Najvyššieho súdu. Proti jeho zvoleniu protestovali zástupcovia viacerých mimovládnych organizácií. Vyčítali mu okrem iného údajné kontakty na muža podozrivého z drogovej trestnej činnosti, ale aj jeho pôsobenie na ministerstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu