Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko starne, aj keď sa rodí viac detí

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Slovenské obyvateľstvo ďalej starne, aj keď detí sa rodí viac ako v minulosti. Počet živých narodených detí bol vlani najvyšší od roku 1998, napriek tomu v krajine stále stúpa podiel starších ľudí a pomer detí do 14 rokov k celkovej populácii klesá. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Trend starnutia obyvateľstva sa podľa štatistikov bude v budúcnosti zrýchľovať.

V roku 2008 sa narodilo 57.360 živých detí, čo je o takmer 3.000 viac ako predvlani. Podiel detí vo veku do 14 rokov na celkovej populácii klesol na 15,4 percenta. Pred 40 rokmi sa podiel detí na celkovom počte obyvateľov pohyboval okolo 30 percent, do roku 2001 klesol na pätinu.

"Proces demografického starnutia sa stáva čoraz vážnejším problémom aj slovenskej spoločnosti," povedala predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

Pomer dôchodcov k detskej populácii do 14 rokov sa dlhodobo zvyšuje. V roku 2008 pripadlo na sto detí 78 ľudí vo veku viac ako 65 rokov. To je o dvoch ľudí viac ako v roku 2007.

Priemerný vek obyvateľov na Slovensku dosiahol 38,3 roku, čo je doterajšie maximum. Oproti roku 2001 sa zvýšil o dva roky. Benkovičová dodala, že v budúcnosti sa tomuto javu bude musieť prispôsobiť politika trhu práce, zdravotníckej starostlivosti, dôchodkového systému aj procesu vzdelávania či urbanistické plánovanie. Stredná dĺžka života pri narodení, takzvaná nádej na dožitie, u žien presahuje 78 rokov. Po prvý raz sa cez túto hranicu dostala v roku 2006. V prípade mužov tento údaj minulý rok dosiahol 70,85 roka, u žien 78,73 roka.

Zahraničným sťahovaním získalo Slovensko v minulom roku 7.060 osôb, celkový prírastok obyvateľstva, ktorý dosiahol 11.256 ľudí, tak závisel podobne ako v ostatných rokoch hlavne od migrácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu