Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Staroba podľa vedcov začína už v 27 rokoch

NEW YORK/LONDÝN - Už v 27 rokoch začína podľa amerických vedcov staroba. I keď sa to môže zdať neuveriteľné, tak práve v tomto veku podľa štúdie Virgínskej univerzity začínajú slabnúť niektoré mentálne schopnosti ľudí.

Napísal o tom dnes britský denník The Daily Telegraph.

Vrchol dosahujú mentálne schopnosti človeka v 22 rokoch, o päť rokov neskôr sa niektoré z nich začínajú zhoršovať. Podľa profesora Timothyho Salthousa výsledky štúdie preukázali, že s prevenciou proti následkom starnutia by sa malo začať oveľa skôr, než ľudia dosiahnu dôchodkového veku.

Štúdia trvala sedem rokov, vedci skúmali dve tisícky mužov a žien. Respondenti, ktorí mali medzi 18 a 60 rokov, riešili rôzne obrazové skladačky, absolvovali pamäťové testy - či už išlo o slová alebo rôzne situácie. Podstupovali podobné vyšetrenia, aké sa používajú pre určenie duševných chorôb či zhoršovanie mentálnych schopností, vrátane demencie.

Podľa štúdie 9 z 12 testovaných dosahovalo najlepších výsledkov v 22 rokoch. Najskôr sa zhoršenie začalo objavovať u 27-ročných. Išlo predovšetkým o schopnosť dedukcie, rýchlosť myslenia a priestorovú predstavivosť. Pamäť sa začala pomaly vytrácať priemerne okolo 37. roku. Pri ostatných testoch sa zhoršovanie objavilo od 42 rokov.

Štúdia, ktorú publikovali vo vedeckom časopise Neurobiology Of Ageing, preukázala, že až do 60-tky sa niektoré schopnosti zvyšujú. Ide predovšetkým o celkové znalosti, čo preukázali testy slovnej zásoby či všeobecného prehľadu.

The Daily Telegraph pripomína, že vek 27 rokov nemá práve najlepšiu povesť. Presne takto starí zomreli mnohí populárni hudobníci, napríklad Jimi Hendrix, Jim Morrison, Brian Jones, Janis Joplinová a Kurt Cobain. Treba ovšem dodať, že často svoj diel viny na smrti niesla v ich prípade konzumácia drog, prípadne alkoholu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu