Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Generáciu Y čaká šok, tvrdí prieskum

CANBERRA - Generáciu Y, ktorá počíta, že jej rodičia finančne pomôžu, čaká vďaka ekonomickej kríze šok. Vyplýva to z prieskumu, ktorý dal urobiť austrálsky finančný ústav St.George Bank.

Anketa zistila, že takmer dve tretiny generácie Y, teda ľudí, ktorí sa narodili od polovice 80. rokov do polovice 90. rokov minulého storočia, očakávajú, že im rodičia budú pomáhať s platením nájomného, nákladmi na svadbu alebo pri kúpe domu.

Podľa prieskumu mnohí rodičia však nie sú v situácii, kedy by si to mohli dovoliť. Sedemdesiat percent ľudí vo veku 50 a 60 rokov nie sú na tom vďaka globálnej kríze dobre. Radi by aj pomohli, ale musia sa sústrediť na vlastné problémy. „Pokles rodičovskej finančnej podpory bude pre generáciu Y, zvyknutú na pomoc od rodičov, nepochybne tvrdou ranou," konštatoval hovorca banky Andrew Moore.

Anketa agentúry Galaxy Research zistila prehlbujúcu sa priepasť medzi očakávaniami generácie Y, ktorú v mladosti rodičia rozmaznávali a tým, čo im môžu ponúknuť teraz. Z výsledkov prieskumu vychádza, že 65 percent týchto mladých ľudí vôbec nevie o zlej finančnej situácii rodičov, 40 percent počíta s tým, že im zaplatia čiastočne alebo dokonca celú svadbu a 34 percent čaká, že im budú financovať štúdium. Vzhľadom na ich očakávania, sa polovica rodičov cíti vinnými, keď ich mladí žiadajú o pomoc. Anketa tiež ukázala, že mnohí z generácie Y nevedia, ako vystačiť s peniazmi alebo šetriť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu