Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Galbavý: Skupinové i osobné záujmy spájajú vládu

Tomáš Galbavý
Tomáš Galbavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda je prepojená a dokáže nájsť spoločnú reč pokiaľ ide o osobné a skupinové záujmy, zhodnotil poslanec NR SR za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý po dnešnom pokuse opozície odvolať ministra výstavby a regionálneho rozvoja Igora Štefanova.

Premiér mal podľa Galbavého šancu urobiť poriadok s kauzou okolo sporného tzv. nástenkového tendra na ministerstve výstavby. Na nápravu však je podľa opozičného poslanca stále čas a predseda vlády môže stále odvolať Štefanova. „My sme mu dali signál a návod, dôvody sme poskytli,“ povedal a dodal, že opozícia neposkytla fabulácie ale fakty. „Fakty a argumenty, ktoré tu dnes odzneli nepatria do pléna, ale na stôl orgánom činným v trestnom konaní. A toto by predseda vlády ozaj mal brať do úvahy, mal by sa k tomu postaviť zodpovedne. Ide o občanov a dobré meno krajiny,“ skonštatoval Galbavý.

Podľa neho by sa vecou mal zaoberať generálny prokurátor a orgány činné v trestnom konaní. Mali by konať nielen na základe informácií, ktoré dnes odzneli v pléne, ale aj na základe informácií z médií a hlavne z kontroly NKÚ. „Keď niekto konštatuje vo svojej správe, že boli porušené zákony vo viacerých oblastiach, častiach, tak tá inštitúcia by mala urobiť aj krok B. A tým je presunúť tento problém kompetentným inštitúciám, ktoré by mali z toho vyviesť konzekvencie, alebo minimálne to veľmi vážnym spôsobom prešetriť,“ povedal Galbavý.

Boli to zbytočne vyhodené peniaze, povedal o mimoriadnom rokovaní parlamentu koaličný poslanec za Smer-SD Ján Richter. „Bola to zbytočne uskutočnená schôdza, lebo nič nové, nič relevantné v porovnaní s tým predchádzajúcim zasadnutím, kde odvolávali terajšieho ministra, ako opozícia nepredložili, neponúkli,“ zhodnotil Richter odvolávanie Štefanova. Podľa neho to bola zo strany opozície „povinná jazda, ktorá nič nového a pozitívneho nepriniesla.“ Veci, ktoré sa týkajú problematiky okolo nástenkového tendra a zodpovednosť ostávajú podľa Richtera na pleciach premiéra a ministra.

Minister výstavby Igor Štefanov po dnešnom rokovaní ostáva vo funkcii. Odolal tak aj druhému pokusu opozície o jeho odvolanie. Za Štefanovov odchod z vlády hlasovalo 51 zo 103 prítomných poslancov. Proti bolo 50 poslancov, Ján Čech zo Smeru-SD sa zdržal a nezaradený poslanec Peter Gabura nehlasoval. Na odvolanie ministra bolo potrebných minimálne 76 hlasov zo 150-člennej snemovne. Na hlasovaní chýbal predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý tender v minulosti označil za „klientelizmus ako Brno a Londýn“. Z 15-členného klubu ĽS-HZDS sa zúčastnilo na hlasovaní len päť zákonodarcov. Na hlasovaní nebol ani predseda SNS Ján Slota, ktorý však na začiatku schôdze v parlamente bol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu