Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slota na hlasovaní o Štefanovovi nebol, vraj nestíhal

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Minister výstavby Igor Štefanov sa pri dnešnom parlamentnom odvolávaní nemohol oprieť o podporu koaličných lídrov. Predseda SNS Ján Slota, ktorý ho nominoval do funkcie, chýbal na podvečernom hlasovaní, ktoré rozhodovalo, či zostane šéfom rezortu.

Na úvod mimoriadnej schôdze, ktorá sa začala dnes popoludní, Slota sedel v poslaneckej lavici. Triapolhodinovú rozpravu však odignoroval. „Nestihol, lebo bol na ústredí SNS. Bol na ceste,“ povedal pre novinárov predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

Do parlamentu neprišiel brániť odvolávaného ministra ani premiér Robert Fico. Chýbal aj predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý tzv. nástenkový tender v minulosti označil za „klientelizmus ako Brno a Londýn“. Z 15-členného klubu ĽS-HZDS sa zúčastnilo na hlasovaní len päť zákonodarcov. Poslanec za ĽS-HZDS Marián Haľko pre SITA uviedol, že nevie, prečo ostatní kolegovia neprišli. Nevedel ani dôvod Mečiarovej neúčasti.

Za Štefanovov odchod z vlády dnes hlasovalo 51 zo 103 prítomných poslancov. Proti bolo 50 poslancov, Ján Čech zo Smeru-SD sa zdržal a nezaradený poslanec Peter Gabura nehlasoval. Na odvolanie ministra bolo potrebných minimálne 76 hlasov zo 150-člennej snemovne. Opozičné strany iniciovali mimoriadnu schôdzu o odvolaní Štefanova, pretože im prekáža, že Mariana Januška nahradil na ministerskej stoličke človek, ktorý je tiež zapletený do tzv. nástenkového tendra. Opozícia Štefanovovi vyčíta, že nebol len "štatistom", ale podpisoval objednávky a faktúry pre víťazné konzorcium, blízke Jánovi Slotovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu