Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Fico: Vláda z peňazí na opravu hradu neuberie

Robert Fico
Robert Fico

Bratislava - Premiér Robert Fico dnes odmietol úvahy, že pre negatívne dopady svetovej hospodárskej krízy sa môže zmenšiť balík peňazí určený na opravu Bratislavského hradu.

Dominanta Bratislavy by sa mala zrekonštruovať podľa pôvodného plánu, povedal Fico po svojom vystúpení na dvojdňovom sneme Združenia miest a obcí Slovenska. O možnom obmedzení zdrojov na opravu hradu informoval začiatkom mája predseda parlamentu Pavol Paška.

Kancelária Národnej rady, ktorá rekonštrukciu zastrešuje, plánovala do konca aktuálneho volebného obdobia v roku 2010 použiť spolu asi 39 miliónov eur (1,17 miliardy korún).

Spolu s výdavkami z predchádzajúcich rokov sa doposiaľ na stavbe podľa skorších údajov kancelárie použilo do konca marca 11,1 milióna eur (334 miliónov korún). Pre očakávané výpadky vo verejných financiách podľa Pašku hrozilo, že na opravu hradu nebude možné použiť asi polovicu zo zhruba desať miliónov eur (asi 300 miliónov korún) vyčlenených v tohtoročnom štátnom rozpočte.

Fico dnes pokračovanie v prácach podľa pôvodných plánov obhajoval podobne ako predtým Paška snahou zachrániť dominantu hlavného mesta a prispieť k udržaniu zamestnanosti. Na opravách hradu sa totiž podieľa asi 500 robotníkov. Opozícia, naopak, v minulosti opakovane žiadala zastavenie rekonštrukcie. Vyčlenené peniaze by podľa jej predstaviteľov bolo možné využiť efektívnejšie. Kritizovala taktiež, že zákazku na opravu získala spoločnosť Váhostav-SK, ktorú podľa médií kontroluje podnikateľ Juraj Široký, údajne blízky najsilnejšej vládnej strane Smer-SD.

Hrad si podľa skôr zverejnených informácií opravu vyžadoval napríklad preto, že mal narušenú statiku či nevyhovujúce inžinierske siete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu