Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Bratislave odhalia sochu Štefánika

BRATISLAVA - Za účasti popredných slovenských politikov a zástupcov z Česka a Francúzska dnes v Bratislave odhalia sochu spoluzakladateľovi Československa Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Podujatie sa uskutoční pri príležitosti 90. výročia jeho tragickej smrti.

Podobizeň Štefánika v leteckej uniforme má takmer 7,5 metra a bude stáť pred novostavbou Slovenského národného divadla na nábreží Dunaja.

Proti umiestneniu a stvárneniu Štefánikovej sochy protestovali minulý týždeň viacerí občianski aktivisti. Tí nesúhlasia s tým, aby Štefánikova podobizeň bola umiestnená pod pamätníkom československej štátnosti - sochou leva. Odporcovia pamätníka tiež namietali stvárnenie Štefánika v leteckej uniforme. Podľa nich mal byť zobrazený v uniforme v hodnosti vojenského generála, ktorú počas svojho života dosiahol.

Štefánik, ktorý po štúdiách odišiel do Francúzska, svojimi početnými kontaktmi na vysokých francúzskych predstaviteľov významne pomohol k propagácii myšlienky samostatného štátu Čechov a Slovákov. Počas letu z Talianska na Slovensko 4. mája 1919 tragicky zahynul, keď sa lietadlo s ním na palube zrútilo pri obci Vajnory (dnes súčasť Bratislavy). O príčinách pádu lietadla sa dodnes špekuluje, keďže okolnosti Štefánikovej smrti nie sú úplne známe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu