Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Proti Štefánikovmu pamätníku protestovali desiatky ľudí

Protest proti Zobraziť galériu (3)
Protest proti

BRATISLAVA - Desiatky prevažne starších ľudí dnes v Bratislave protestovali proti stvárneniu a umiestneniu sochy spoluzakladateľa bývalého Československa Milana Rastislava Štefánika.

Demonštranti nesúhlasili s tým, že viac ako sedemmetrová socha bude stáť pod pamätníkom československej štátnosti - sochou leva, čo podľa nich symbolizuje "čechoslovakizmus". Podobizeň Štefánika bude slávnostne odhalená na budúci týždeň v pondelok.

"Nejde o pomník Štefánikov, (...) ide o pomník už dnes dávno prekonanej ideológii čechoslovakizmu, keď všetko české bolo nadriadené Slovensku," vyhlásil organizátor protestu Viliam Hornáček z iniciatívy Za krajšiu metropolu Slovenska.

Demonštranti, ktorí sa stretli pred bratislavským magistrátom, taktiež protestovali proti umiestneniu sochy pred budovou nového Slovenského národného divadla. "Tam by mali byť múzy, tam by mali byť predmety kultúry," poznamenal Hornáček. Sochu Štefánika odhalia 4. mája pri príležitosti 90. výročia Štefánikovho úmrtia. Podľa Hornáčka sa snažili aktivisti o zrušenie pamätníka už dlhší čas. "My sme dali niekoľko dokumentov, ktoré sme rozposlali na kompetentné inštitúcie. Pretože si to nikto nevšimol, tak sme sa odhodlali k tomuto protestu až teraz," dodal Hornáček.

Štefánik sa podľa historikov do veľkej miery zaslúžil o zrod Československa v roku 1918. Za zvlášť dôležité sa považovali napríklad jeho kontakty vo Francúzsku, ktoré malo po skončení 1. svetovej vojny veľký vplyv pri rozhodovaní o tom, či po rozpade Rakúsko-Uhorska vznikne spoločný štát Čechov a Slovákov. Podieľal sa aj na vzniku československých légií, známy bol aj svojím záujmom o astronómiu. O život prišiel pri páde lietadla 4. mája 1919 pri Ivanke pri Dunaji. Počas desaťročí totalitného režimu bol význam tejto osobnosti potláčaný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu