Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico sa snažil vyvrátiť mýtus o Štefánikovi

Robert Fico
Robert Fico

BREZOVÁ POD BRADLOM- Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa včera snažil vyvrátiť údajný mýtus, podľa ktorého bol generál Milan Rastislav Štefánik pri zakladaní Československa len výkonným práporčíkom politikov Tomáša Garrigua Masaryka a Edvarda Beneša.

Podľa Fica bol opak pravdou, lebo práve Štefánik prispel rozhodujúcim podielom k vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. Premiér to povedal počas spomienky k 90. výročiu generálovho úmrtia na Bradle neďaleko západoslovenskej Brezovej.

"Traduje sa lacný stereotyp, že čo Masaryk myslel, Beneš povedal a Štefánik vykonal. Takéto učenie robí zo Štefánika nanajvýš malého výkonného práporčíka dvoch veľkých mysliteľov. Dokumenty však dokazujú pravý opak," tvrdil Fico pred niekoľkými stovkami ľudí pri generálovej mohyle na Bradle.

Pripomenul, že Štefánik už koncom roku 1915 verejne prezentoval myšlienku vzniku Československa, vytvoril československé légie a prišiel i s víziou založenia československej národnej rady. Strednú Európu chcel vraj po skončení prvej svetovej vojny usporiadať ako Spojené štáty európske.

"Na Štefánikovi nie je zaujímavá jeho smrť, špekulácie o tom, či ho niekto zostrelil. Vzrušujúci je jeho život, ktorý sa podobal letu orla tatranského. Štefánikovo sebavedomie je príkladom pre slovenskú mládež. Poďme nasledovať mravnosť a skutky tohto slovenského vizionára a proroka," dodal premiér.

Podľa neho by sa i dnes slovenskí vlastenci mali riadiť životným heslom jedného z najvýznamnejších slovenských politikov, ktoré znelo: "Veriť, milovať, pracovať."

Po spomienke v Štefánikovom rodnom kraji sa spoluzakladateľovi Československa dostane pocty aj v pondelok v Bratislave, kde mu odhalia sochu. Proti umiestneniu a stvárneniu sochy nedávno protestovali viacerí občianski aktivisti, ktorým sa nepozdávalo, že dielo bude stáť pod pamätníkom československej štátnosti - sochou leva. Podľa kritikov Štefánik nemal byť zobrazený v uniforme letca ale vojenského generála.

Politik, vojak a vedec prišiel o život 4. mája 1919, keď sa s ním zrútilo lietadlo neďaleko Bratislavy. O príčinách nešťastia sa dodnes špekuluje, okolnosti Štefánikovej smrti nie sú úplne známe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu