Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Parlament podporil prísnejšie pravidlá pre verejné obstarávania

Národná rada SR.
Národná rada SR.

BRATISLAVA - Parlament dnes podporil prísnejšie pravidlá pre verejné obstarávania, prostredníctvom ktorých si napríklad ministerstvá vyberajú dodávateľov niektorých služieb.

Od júla budú môcť úrady organizovať tendre na takzvané neprioritné služby len do výšky troch miliónov eur (asi 90 miliónov korún), zatiaľ čo doposiaľ to bolo šesť miliónov eur (zhruba 180 miliónov korún). Zmeny navrhli poslanci vládneho Smeru-SD. Nedávno odstúpil pre kontroverzné výberové konanie z funkcie ministra výstavby nominant SNS Marian Janušek.

Pri súťažiach na neprioritné služby, akými je napríklad právne poradenstvo, nie je potrebné zverejniť informácie o spustenom tendri v oficiálnom vestníku. Od júla však budú organizátori konaní povinní najmenej dva dni pred zverejnením výzvy oznámiť tender Úradu pre verejné obstarávanie. Úrad zase bude musieť na podnet vlády či samotného obstarávateľa skontrolovať verejné obstarávanie ešte pred uzavretím zmluvy s víťazom tendra.

Širšiu pozornosť pútalo v predchádzajúcich mesiacoch najmä verejné obstarávanie na dodávateľa niektorých služieb potrebných pre čerpanie eurofondov, ktoré organizovalo ministerstvo výstavby. Podmienky tendra v celkovej hodnote 3,6 miliardy Sk (119,5 milióna eur) totiž úrad v roku 2007 zverejnil len na ťažko prístupnej nástenke v budove ministerstva.

Napriek tomu, že predstavitelia SNS tvrdili, že postup úradu nebol v rozpore s vtedajšími zákonmi, Janušek po výzve premiéra Roberta Fica pre tender z postu odstúpil. Janušekovho nástupcu vo funkcii Igora Štefanova zase vládny kabinet zaviazal, aby zmluvy z víťazom súťaže zrušil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu