Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Mladí do 18 rokov nesmú piť alkohol

BRATISLAVA - Mladým ľuďom vo veku do 18 rokov už nebude zakázaný len predaj a podávanie alkoholu, ale pivo či víno už nebudú môcť vôbec piť.

Parlament dnes totiž súhlasil so sprísnením pravidiel užívania alkoholických nápojov, ktoré navrhli poslankyne vládnej ĽS-HZDS Katarína Tóthová a Ľudmila Mušková. Nové pravidlá začnú platiť dňom vyhlásenia zákona.

Takmer rovnaný návrh parlament prijal aj vlani v máji, ale normu odmietol prezident Ivan Gašparovič a na prelomenie jeho veta následne nehlasoval dostatok zákonodarcov.

Po novom budú mať maloletí vo veku do 15 rokov aj obmedzený pobyt na verejne prístupných miestach, kde sa alkohol podáva. Po 21:00 sa v takýchto priestoroch budú môcť zdržiavať len v sprievode rodičov či iných zákonných zástupcov. Za porušenie pravidiel obec môže rodiča potrestať pokutou do 33 eur (zhruba 1000 korún). Samosprávy dostanú navyše právomoc mladistvých vo veku do 18 rokov pokarhať, alebo im zakázať návštevy krčiem či reštaurácií. Školy či zdravotníci budú mať povinnosť obciam ohlásiť mladých ľudí pod vplyvom alkoholu.

Dôvodom na sprísnenie podmienok pitia alkoholu je podľa Tóthovej rastúci počet mladých ľudí, ktorí sa opíjajú často až do straty vedomia. "Dnes, zdá sa, dozrel čas, že právne predpisy musia nasadiť intenzívnejšiu reguláciu tohto problému," zdôvodnili svoj návrh autorky. Poslanci opozičnej SMK však spochybňovali, či sa zákon bude v praxi reálne dodržiavať.

Prezident vlani zákon odmietol, pretože norma vraj nejednoznačne definovala pojmy "maloletý" či "mladistvý". Nedostatočne boli podľa neho určené aj postupy, ako majú obce či pedagógovia objektívne zistiť požívanie alkoholu deťmi. Parlament dnes naopak nepodporil návrh opozičných poslancov Tomáša Galbavého a Stanislava Janiša z SDKÚ-DS, ktorí chceli zakázať reklamu na alkoholické nápoje. Rokovanie o norme sprevádzala hádka zákonodarcov SDKÚ-DS s ďalším opozičným poslancom Danielom Lipšicom z KDH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu