Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Aktivisti zablokovali vstup na novú skládku v Pezinku

Protest proti Pezinskej skládke.
Protest proti Pezinskej skládke.

PEZINOK – Vstup na spornú pezinskú skládku odpadov dnes blokovali aktivisti, občania a poslanci mesta ako aj niektorí poslanci Národnej rady SR.

Prevádzkovateľ totiž v uplynulých dňoch intenzívne vozí na skládku odpad i napriek tomu, že Najvyšší súd SR pred viac ako týždňom pozastavil jej prevádzkovanie. To je pozastavené dovtedy, kým súd nerozhodne o zákonnosti jej povolenia. „Okolo nás chodili autá s odpadom. Ani sa nepokúšali zastaviť. Na mieste bola aj polícia, informovali sme ich o podaní trestného oznámenia. Povedali, že vykonajú nevyhnutné a neodkladné úkony,“ uviedla Zuzana Čaputová z občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta. Ako tiež povedala, polícia miesto ohradila páskou. Podľa Čaputovej roztrhol jeden zo zástupcov Tehelní pásku so slovami, že im bránia a nemajú tam čo robiť. Polícia ho však spacifikovala a miesto nanovo ohradila.

„Budeme zvedaví, ako bude reagovať inšpekcia životného prostredia. Nemáme informácie o tom, že si prevádzkovateľ prevzal alebo neprevzal rozhodnutie. Ak sa vyhýba doručeniu, považujeme to za nerozumný prístup,“ konštatovala Čaputová. Podľa nej si počkajú na rozhodnutie polície, inšpekcie aj samotného prevádzkovateľa.

„Dnes malo nadobudnúť právoplatnosť rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. Niektorí z účastníkov si ho však neprevzali,“ povedal primátor Pezinka Oliver Solga. Preto podľa neho viac ako 50 nespokojných občanov zablokovalo vstup na novú skládku. Chceli tým poukázať na to, že sa odpad na skládku naozaj vozí, súdiac podľa ŠPZ áut najmä zo Senca. „Denne tam chodí minimálne 30 áut, smrdí to tam,“ zdôraznil primátor. Zároveň dúfa, že kompetentní urobia čoskoro patričné opatrenia a verí, že skládka bude zastavená a v budúcnosti aj zrušená.

Stanovisko prevádzkovateľa novej skládky sa získať nepodarilo.

Kauzu pezinskej skládky riešil Krajský súd v Bratislave vlani v decembri. Občianski aktivisti a mesto Pezinok podali žalobu voči rozhodnutiu Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorá povolila budovanie kontroverznej skládky v meste. Súd žalobu zamietol s odôvodnením, že integrovanému povoleniu predchádzalo územné konanie, ktoré právoplatným rozhodnutím umiestnilo skládku v novej jame v Pezinku. Aktivisti aj mesto Pezinok sa preto obrátili na Najvyšší súd SR, ktorý bude o odvolaní rozhodovať. Skládka odpadov bola v marci tohto roku skolaudovaná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu