Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Pezinok dostal pre skládku pokutu 1 660 eur

Protest proti skládke v Pezinku
Protest proti skládke v Pezinku

BRATISLAVA - Mesto Pezinok dostalo od Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) pokutu 1 660 eur.

Informoval o tom Mestský úrad Pezinok. Podľa inšpekcie mesto Pezinok "odovzdalo odpad osobe, ktorá v kontrolovanom období nebola oprávnená nakladať s odpadmi podľa zákona, a to spoločnosti Skládka Dubová s.r.o., ktorá nie je prevádzkovateľom skládky odpadov a nebola ani zaregistrovaná na príslušnom obvodnom úrade." Podľa primátora Pezinka Olivera Solgu mesto berie toto rozhodnutie na vedomie. Výšku pokuty však považuje za neúmerne vysokú a to aj napriek tomu, že predstavuje len desatinu sumy, ktorú pôvodne v médiách avizoval riaditeľ Inšpektorátu životného prostredia Bratislava Miroslav Held.

Mieru závažnosti porušenia zákona mestom považuje primátor za marginálnu už aj preto, že spoločnosť Skládka Dubová, s.r.o. bola za tento nedostatok pokutovaná 300 eurami a po kontrole okamžite získala registráciu na Obvodnom úrade životného prostredia v Pezinku, čím odstránila kontrolou konštatované porušenie zákona, uvádza sa v stanovisku mestského úradu.

IŽP v Bratislave začiatkom apríla začal správne konanie voči mestu Pezinok za porušenie zákona o nakladaní s odpadom. Do polovice minulého roka zneškodňovala komunálny odpad z Pezinka spoločnosť Skládka odpadov - Dubová, s.r.o. Keď mesto vyhlásilo verejnú súťaž, spoločnosť sa do nej prihlásila spolu s akciovou spoločnosťou Márius Pedersen.

Súťaž vyhrali a vytvorili novú obchodnú spoločnosť, zapísanú v obchodnom registri 23. mája 2008 pod názvom Skládka Dubová, s.r.o. S touto novou spoločnosťou uzatvorilo mesto Pezinok zmluvu, v ktorej je uvedené, že spoločnosť je vlastníkom skládky odpadov v obci Dubová. Podľa IŽP to však nebola pravda, pretože vlastníkom skládky bola spoločnosť Skládka odpadov - Dubová, čo je úplne iný právny subjekt. „Zneškodňovanie odpadov sa potom uskutočňovalo tak, že mesto Pezinok odpad papierovo posúvalo cez spoločnosť Skládka Dubová na skládku odpadov prevádzkovanú spoločnosťou Skládka odpadov - Dubová, ale s rozdielnymi cenami,“ uvádza inšpektorát. Faktúry podľa neho potvrdzujú, že Skládka odpadov - Dubová zneškodňuje odpad o 4,65 € lacnejšie ako Skládka Dubová, preto je jej úloha podľa inšpektorátu v procese zneškodňovania komunálneho odpadu mesta úplne zbytočná.

Tento „zbytočný medzičlánok“ stál podľa IŽP obyvateľov Pezinka ročne viac ako 37 000 €. Primátor Pezinka Oliver Solga obvinenia odmietol. Podľa vyjadrenia konateľa spoločnosti Skládka Dubová, s.r.o. Romana Oškeru vznik skupiny a založenie novej spoločnosti bolo potrebné, pretože Skládka odpadov – Dubová, s.r.o. sama nespĺňala všetky podmienky účasti v súťaži. Keďže podľa súťažných podkladov zmluva nesmela byť uzavretá so združením, ktoré nemá právnu subjektivitu, skupina dodávateľov musela po výhre v súťaži založiť novú spoločnosť.

Mesto teraz podľa Oškeru zneškodňuje svoj komunálny odpad lacnejšie o 1,66 € za tonu ako pred verejnou súťažou, čo pri ročnej produkcii komunálneho odpadu približne 8 000 ton predstavuje úsporu zhruba 13 277 € ročne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu