Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Maďarskí demonštranti opäť blokovali cesty na Slovensko

Blokáda Maďarsko- Slovenských hraníc
Blokáda Maďarsko- Slovenských hraníc

BÁNRÉVE (Maďarsko) - Maďarskí pravicoví extrémisti včera opäť čiastočne zablokovali autami niektoré cesty k hraničným priechodom na Slovensko.

Protestovali tak proti tvrdému zásahu slovenskej polície na futbalovom zápase v Dunajskej Strede začiatkom novembra. Už v pondelok niekoľko desiatok radikálov v čase zvýšeného napätia medzi Bratislavou a Budapešťou čiastočne zablokovalo päť hraničných priechodov na západnom a strednom Slovensku. Blokády dopravu podľa zistení výraznejšie nespomalili.

Protesty zorganizovali členovia a priaznivci extrémistického mimoparlamentného Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) a polovojenských Maďarských gárd. Premávku obmedzili v podvečerných a večerných hodinách na priechode Bánréve - Kráľ, zišli sa aj pri priechode Tornyosnémeti - Milhosť. Podľa televízie Markíza demonštranti čiastočne blokovali počas dňa aj cesty k priechodu Ostrihom - Štúrovo.

V blízkosti maďarskej obce Bánréve odstavilo okolo 18:00 svoje autá pod dozorom maďarskej polície približne 40 ľudí. Na autách boli podobne ako v pondelok maďarské aj historické uhorské vlajky. "Nechceme provokovať, iba chceme upozorniť na problémy Maďarov na Slovensku," tvrdila skupina mladíkov.

Dopravu na tamto priechode protestujúci výraznejšie nezdržali. Maďarská polícia riadila premávku v jednom jazdnom pruhu, vodiči čakali na prejazd len niekoľko minút.

"Sme tu preto, aby sme ukázali, že chceme dobré susedské vzťahy a nie to, aby nás na Slovensku bili," povedala novinárom Erika Csupková zo strany Jobbik, ktorá sa zúčastnila na blokáde hraničného priechodu Tornyosnémeti - Milhosť. Na akciu prišlo po 17:00 takmer 60 ľudí s maďarskými vlajkami a sviečkami. Dopravu žiadnym spôsobom neobmedzili.

Demonštranti mali v pláne blokovať aj priechod Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto. Napriek jeho avizovaniu boli pri hranici len autá maďarskej polície, potvrdil pred 19:00 starosta Slovenského Nového Mesta Ján Kalinič.

Zvýšené napätie vo vzájomných vzťahoch Slovenska a Maďarska budú v sobotu riešiť premiéri oboch krajín na stretnutí v Komárne. Už v stredu sa v maďarskom Komárome stretli poslanci slovenského a maďarského parlamentu, ktorí spoločne odsúdili extrémizmus na oboch stranách Dunaja.

Vzťahy oboch krajín sa zhoršili po zásahu slovenskej polície proti skupine výtržníkov pri futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány žiadal vyšetrenie incidentu pre podozrenie, že polícia bez príčiny zaútočila na maďarských fanúšikov. Minulú sobotu zasa slovenská vláda odsúdila akciu maďarských radikálov, ktorí prišli do Kráľovského Chlmca v kópiách fašistických uniforiem. Polícia obvinila 28 Maďarov z propagácie fašizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu