Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Fidesz valcuje socialistov, Jobbik slávi úspech

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ - Podpora maďarskej opozičnej strany Fidesz medzi rozhodnutými voličmi od februára vzrástla až na 61 percent. V prípade, že by si konzervatívna strana expremiéra Viktora Orbána dosiahla rovnaký výsledok aj v parlamentných voľbách, v maďarskom zákonodarnom zbore by získala až dvojtretinovú väčšinu.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky uskutočneného spoločnosťou Marketing Centrum medzi 26. a 31. marcom na vzorke 1011 respondentov, ktorého výsledky zverejnili v utorok. Vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) by podľa neho získala podporu 25 percent voličov. Do parlamentu by sa však nedostali ďalšie dve menšie strany - konzervatívne Maďarské demokratické fórum ani liberálny Zväz slobodných demokratov.

Prekvapením je umiestnenie radikálnej nacionalistickej strany Jobbik (Hnutie za lepšie Maďarsko) stojacej za vznikom polovojenskej organizácie Maďarská garda. Tá by tesne prekročila päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu a v zákonodarnom zbore by tak prvýkrát v histórii disponovala svojimi zástupcami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu