Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Januškov rezort najviac zatajuje informácie o eurofondoch

Marián Janušek
Marián Janušek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídrom v zatajovaní informácií o prerozdeľovaní eurofondov je ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. Vyplýva to z porovnania piatich ministerstiev, o ktorom dnes novinárov na tlačovej besede informovali analytici Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika.

Ministerstvo výstavby vedie nominant SNS Marián Janušek, pre kauzu nástenkového tendra ho má nahradiť Igor Štefanov. Rezort zatajuje najviac, lepšie na tom je ministerstvo životného prostredia, školstva, práce, sociálnych vecí a rodiny a hospodárstva.

"Januškovo ministerstvo s nami odmieta komunikovať v elektronickej podobe a kusé informácie za Regionálny operačný program nám zaslalo v papierovej podobe v dvoch 20-kilogramových balíkoch," povedal novinárom analytik inštitútu Dušan Kuhn. Svojím konaním vyvoláva oprávnené pochybnosti o transparentnosti a zákonnosti procesu prideľovania eurofondov jednotlivým projektom, uviedol. Analytici požiadali ministerstvá o informácie, ktoré sa týkajú hodnotiaceho a výberového procesu schvaľovania nenávratných príspevkov z Európskej únie, vo februári. Zverejniť žiadali napríklad kritéria na výber hodnotiteľov, ich profesijné životopisy, rôzne zoznamy žiadostí, hodnotiace hárky všetkých hodnotených žiadostí o príspevok a iné.

Niektoré ministerstvá nemali problém porozumieť obsahu žiadostí, iné informácie zverejniť odmietli. Najlepšie dopadol v hodnotení rezort ministra životného prostredia Jána Chrbeta, ktorý s výnimkou životopisov poskytol všetky informácie na DVD-nosiči. Ministerstvo práce poskytlo väčšinu informácií. Životopisy neposkytlo ministerstvo hospodárstva a školstva, ostatné informácie dodali v zákonnej lehote. Najväčšie pochybnosti vyvolali reakcie ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Analytici tvrdia, že minister Janušek, robí "obštrukcie". Pochybnosti o transparentnosti vyvoláva najmä to, že nemohli overiť odbornú spôsobilosť hodnotiteľov, nemohli zistiť, ako ktorý hodnotiteľ hodnotil žiadosti a informácie dodalo ministerstvo nekompletné.

"Na mieste je otázka, čo zatajujú (na ministerstve výstavby - pozn. SITA) a prečo to zatajujú," spýtal sa Sloboda. Ako príklad uviedol odbornú spôsobilosť hodnotiteľov. Analytici novinárom poskytli životopisy dvoch z nich, ktoré boli napísané v programe T602 s vybielenými údajmi. "Čo ministerstvo a Janušek zatajujú? Možno neschopnosť vlády čerpať eurofondy," povedal Sloboda. Verejnosť nemá dostatok informácii, kto a ako rozhoduje o balíku peňazí, ktoré majú jednotlivé ministerstvá na starosti, povedal analytik inštitútu Ivan Kuhn. "Sami od seba zverejňujú informácii veľmi málo," uviedol. Inštitút podľa neho všetky ministerstvá neoslovil preto, lebo v niektorých programoch ešte neboli vyhlásené všetky výzvy a v niektorých častiach programov prebieha ešte prerozdeľovanie.

Analytici žiadajú, aby Januškov rezort prestal robiť obštrukcie a sprístupnil verejnosti informácie o prerozdeľovaní eurofondov. "Ak sa pomery na Slovensku nezmenia, nie je vylúčené, že Európska komisia rozhodne o pozastavení vyplácania eurofondov tak, ako sa to stalo v prípade Bulharska," dodali analytici. Od januára 2007 do februára tohto roka sme vyčerpali len 0,25 percenta z celkového balíka programovacieho obdobia 2007 až 2013. "Ak zoberieme do úvahy len podiel čerpania na záväzku rokov 2007 a 2008, tak je stav čerpania na úrovni 6,65 %," dodal Sloboda. Za vlády Mikuláša Dzurindu to bolo za rovnaké obdobie v programovacom období 2004 - 2006 (máj 2004 - jún 2006) 15,6 percenta, dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu