Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Januška strieda spoluautor sporného tendra

Igor Štefanov
Igor Štefanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič najneskôr v stredu odvolá ministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariana Januška a vymenuje jeho nástupcu - doterajšiu Januškovu „pravú ruku“ Igora Štefanova. Odchodom Januška, ktorý sa sám vzdáva funkcie, považuje premiér Robert Fico za vyriešenú kauzu nástenkového tendra za 3,6 mld. Sk pre firmy Avocat a Zamedia, blízke SNS a Smeru-SD.

Politickú zodpovednosť Štefanova, ktorého podpis ako generálneho riaditeľa Agentúry na podporu regionálneho rozvoja figuruje s Januškovým pod pre štát nevýhodnou zmluvou, premiér nevidí. Zmluva z tendra platí naďalej, podľa Fica o jej napadnutí na súde či vypovedaní nemôže rozhodnúť koaličná rada ani vláda, ale príslušné orgány. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar po dnešnom rokovaní koaličných lídrov nevylúčil súdne vypovedanie zmluvy a naznačil, že by oň mal požiadať nový minister.

Štefanova premiér sleduje už dlhšie. „Teším sa na spoluprácu s novým pánom ministrom... Myslím si, že ide o veľmi schopného a zručného človeka,“ povedal. Nový minister výstavby a regionálneho rozvoja by mal byť už v stredu na rokovaní vlády. Fico doručí návrh na výmenu ministrov prezidentovi dnes, v stredu ráno by mohol prijať Januškovu demisiu a menovať Štefanova.

Mečiar si stále myslí, že tender bol klientelizmus ako Brno alebo Londýn. Predseda SNS Ján Slota naopak Januška obhajoval pred „besnením“ médií. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) podľa neho nezistil žiadne zásadné porušenie zákona, Janušek odchádza, aby netraumatizoval spoločnosť v kauze, ktorú vyrobili médiá. Obvinil aj mimovládne organizácie a „rôzne nadácie, ako napríklad Sorosova“, že v Bruseli „vyvíjali tlak, aby spochybnili peniaze, ktoré paria tomuto štátu“. „To je choré,“ dodal Slota.

Premiér Fico pripustil potrebu nápravy verejného obstarávania, ktoré Janušek zverejnil na nástenke. „Úrad pre verejné obstarávanie naznačil niekoľko okruhov, ktorým sa bude treba venovať,“ uviedol. Dnes ale podľa neho hovorili len o personálnych otázkach. Rozšíriť kontrolu eurofondov na viaceré rezorty, napríklad na úrad vicepremiéra Dušana Čaploviča, premiér odmietol. „Skôr nám pôjde o to, ako rýchlejšie čerpať zdroje.“ Z eurofondov idú peniaze aj na nástenkový tender.

Zmluva za 120 mil. eur (3,6 mld Sk) s konzorciom, v ktorom je Avocat a Zamedia, platí do roku 2015. „Nemáme žiadnu možnosť zmluvu zrušiť ani uložiť pokutu. Je tak napísaná, že keby ju ministerstvo chcelo zrušiť, malo by obrovské problémy. Nedá sa vypovedať,“ povedal SME predseda ÚVO Béla Angyal. Úrad má možnosť požiadať súd o vyhlásenie neplatnosti zmluvy iba rok po jej podpísaní, ten vypršal v júni 2008. Aliancia Fair-play sa obrátila na Protimonopolný úrad, aby zmluvu označil za neplatnú pre narúšanie hospodárskej súťaže.

Symbolom nástenkového tendra sú logá operačných programov, ktoré stáli viac ako najdrahšie obrazy slovenských nežijúcich klasikov. Kým napríklad minister hospodárstva za podobné logo zaplatil 50-tisíc Sk, Janušek dal milión. „Keď pozerám, čo z tej zmluvy je financované, a tieto vzťahy majú trvať do roku 2015, tak z týchto peňazí EÚ si Ján Slota pokojne zaplatí volebnú kampaň 2010 aj 2014,“ povedal vo februári Mečiar o tendri v Slovenskej televízii (STV).

Médiá poukazujú na spojenie oboch víťazných a jediných do tendra prihlásených firiem so Slovenskou národnou stranou (SNS), ale aj Smerom-SD. Spolumajiteľom Avocatu je právny zástupca predsedu SNS Slotu Juraj Hatvany. Slota priznal, že má vplyv v Zamedii. Spoločnosť Avocat má podľa Sme blízko k Smeru. Jeden z jej majiteľov, Juraj Mravčák, je vďaka nominácii tejto strany predsedom správnej rady štátnych železníc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu