Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Janušek podal demisiu, nahradí ho Štefanov

Marian Janušek
Marian Janušek

BRATISLAVA - Minister výstavby Marian Janušek dnes doručil premiérovi Robertovi Ficovi list, v ktorom sa vzdal svojej funkcie pre sporný tender za 3,6 miliardy korún (asi 120 miliónov eur). Vo funkcii ho nahradí Igor Štefanov, ktorý v súčasnosti pôsobí na ministerstve výstavby ako riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja. Po rokovaní koaličnej rady to oznámili Fico a predseda SNS Ján Slota.

Janušeka vyzval na odchod z funkcie Fico ešte minulý týždeň po oboznámení sa s výsledkami kontroly tendra. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) došlo pri súťaži k porušeniu zákona. Ak by minister sám neodstúpil, premiér ohlásil, že by podal návrh na jeho odvolanie. "Vítam toto rozhodnutie pána ministra," povedal premiér.

Slota však tvrdil, že úrad nezistil hrubé porušenie zákona. "Pán minister Janušek v žiadnom prípade nemá pocit, že by porušil zásadne nejak zákon," vyhlásil šéf SNS. Rozhodnutie Janušeka a SNS odísť z ministerského kresla odôvodnil snahou zachovať pokoj v spoločnosti a koalícii.

Fico povedal, že nomináciu SNS rešpektuje. Podľa informácií tlače ja na zmluve s víťazom sporného tendra pritom aj podpis Štefanova. Ešte dnes by mal Slota premiérovi oficiálne predložiť návrh na nového ministra a Fico ho zas chce v priebehu dneška odovzdať prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

Podľa Fica by sa nový minister mohol už v stredu zúčastniť na rokovaní vlády. Podľa ÚVO tender na služby potrebné na čerpanie peňazí z Európskej únie, ktorý v roku 2007 vyhralo konzorcium s firmami Zamedia a Avocat, nebol vyhodnotený v súlade so zákonom. Víťaz, ktorý bol zároveň jediným uchádzačom, vraj nesplnil podmienky a mal byť zo súťaže vylúčený.

Médiá tiež upozornili na to, že firmy Zamedia a Avocat sú údajne blízke SNS a ministerstvo výstavby o vypísaní tendra informovalo len na nástenke vo svojej budove.

Zmena v kresle ministra výstavby bude siedmou personálnou výmenou vo Ficovej vláde od volieb v júni 2006.

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja najviac zatajuje v porovnaní s rezortmi školstva, životného prostredia, práce a hospodárstva informácie, ktoré sa týkajú prerozdeľovania eurofondov. Vyplýva to z porovnania, ktoré dnes predstavili analytici Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika.

Niektoré rezorty podľa nich nemali problém porozumieť obsahu žiadostí, ktoré podali na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Odpoveď spracovali v zákonom stanovenej lehote a požadovanej elektronickej podobe, tvrdia analytici. Iné ministerstvá informácie zverejniť odmietli. Najlepšie dopadol rezort ministra životného prostredia Jána Chrbeta.

Analytici žiadajú ministerstvo výstavby, aby prestalo robiť obštrukcie a sprístupnilo informácie, o ktoré ho žiadali. Z fondov EÚ a štátneho rozpočtu sa má v programovacom období 2007 – 2013 prerozdeliť 11 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu