Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Z EÚ sa podľa ministerstiev podarí dočerpať skoro všetky peniaze

BRATISLAVA - Slovensko by malo počas tohto polroka, ktoré získalo na dočerpanie eurofondov z predchádzajúceho obdobia, využiť takmer všetky vyčlenené peniaze.

Vyplýva to z vyjadrení ministerstiev práce a hospodárstva. Práve tieto inštitúcie zastrešujú v minulosti slabo využívané operačné programy.

Polročné predĺženie čerpania sa vzťahuje ešte na takzvané staré programové obdobie rokov 2004 až 2006, pričom podľa pravidiel EÚ sa mali projekty uzavrieť do konca minulého roka. V najväčšej miere bolo potrebné dočerpať peniaze v programe zameranom na zvyšovanie zamestnanosti v bratislavskom regióne. Podľa údajov ministerstva financií v ňom koncom februára ostávalo nevyužitých asi 30 percent peňazí.

"Celkové čerpanie by sa malo blížiť k hranici 95-100 percent," uviedla o programe Barbora Petrová z mediálneho oddelenia ministerstva práce, ktoré ho zastrešuje. Žiadatelia z neho mohli prijať spolu takmer 344 miliónov eur (asi 10,4 miliardy korún). Vo zvyšných programoch ministerstva práce by sa podľa Petrovej mali využiť všetky vyčlenené peniaze.

Úplné vyčerpanie zdrojov sľúbilo aj ministerstvo hospodárstva, ktoré zastrešuje operačný program priemysel a služby. "Vďaka predĺženiu môžeme dofinancovať niektoré dokončené projekty," uviedla Dagmar Hlavatá z ministerstva. V závere februára ostávalo v tomto programe nevyužitých asi 13 percent peňazí. Ministerstvo práce v minulosti zdôvodňovalo ťažkosti pri čerpaní európskych peňazí napríklad nevhodným nastavením podmienok pre žiadateľov v príprave základných dokumentov, potrebných na dohody s úniou.

Celkovo mohlo Slovensko v programovacom období 2004 až 2006 získať z EÚ prostredníctvom takzvaných štrukturálnych fondov asi 1,17 miliardy eur (35,2 miliardy korún). V aktuálnom programovacom období 2007 až 2013 je pre Slovensko vyčlenených 11,6 miliardy eur (349 miliárd korún).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu