Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Vláda chce predĺžiť maximálnu lehotu väzby na päť rokov

BRATISLAVA - Vláda chce na päť rokov predĺžiť trvanie väzby pre zločincov, ktorým hrozí dlhoročný trest alebo doživotie.

Zmenu Trestného poriadku navrhlo ministerstvo spravodlivosti pre obavy, že by sa viacerí údajní vrahovia mohli dostať na slobodu skôr, ako ich prípad súdy definitívne uzavrú. V súčasnosti je maximálna lehota väzby štyri roky. Vláda navrhla, aby zmenu parlament odobril v zrýchlenom konaní.

"Hrozí, že v súčasne i v budúcnosti vedených konaniach dôjde k prepusteniu osôb, ktoré môžu byť odsúdené na 25 rokov alebo trest odňatia slobody na doživotie," odôvodnilo návrh ministerstvo. Podľa neho by prepustení ľudia mohli byť nebezpeční pre spoločnosť.

Už po druhý raz sa tak zrejme budú meniť pravidlá väzby v súvislosti s prípadom údajného šéfa košického podsvetia Róberta Okoličányho, ktorému má maximálna väzobná lehota uplynúť 13. apríla. Koncom júna sa tiež môžu dostať na slobodu traja komplici údajného ukrajinského mafiána Volodymyra Jegorova. U nich však maximálna lehota väzby nie je vyčerpaná a súd ju bude môcť predĺžiť až do konca roka. Všetkých odsúdili na doživotie za vraždy, proti rozsudkom sa však odvolali.

V minulosti sa viacerým vrahom podarilo vyhnúť spravodlivosti. Polícia hľadá napríklad Litovca Orestasa Buklysa, ktorého vlani v novembri právoplatne odsúdili na 11,5 roka za vraždu študenta v Charlie's pube z roku 2001. Interpol pátra aj po ďalšom vrahovi zo Slovenska.

Päťročná väzobná lehota pritom už na Slovensku platila. Parlament ju v roku 2000 schválil preto, aby sa na slobodu nedostal údajný boss slovenského podsvetia Mikuláš Černák. Na štyri roky ju však od roku 2006 skrátila bývalá vláda v novom Trestnom poriadku, súčasný kabinet vlani zase upravil rozhodovanie o väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu