Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Autolekárničky sa zmenia, pribudne karta prvej pomoci

BRATISLAVA - Súčasné biele autolekárničky by mali do konca júla 2012 vystriedať lekárničky v oranžovej farbe s bielym krížom na zelenom pozadí. Karta prvej pomoci, ktorá obsahuje pokyny na poskytnutie prvej pomoci, bude musieť byť súčasťou lekárničiek od začiatku júla tohto roka. V lekárničkách už nebude musieť byť dezinfekčný roztok z rozprašovačom a PVC rúška.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia ministerstva zdravotníctva. Nové pravidlá definuje návrh vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorá začne platiť od 1. apríla.

"Autolekárnička po novom musí byť oranžová, musí dobre zabezpečiť ten obsah, ktorý má vlastne chrániť," povedal generálny riaditeľ sekcie zdravia ministerstva zdravotníctva Adam Hochel. Výrazná farba lekárničky označená bielym krížom má uľahčiť jej rýchle nájdenie v prípade potreby. Zmenou oproti predchádzajúcim pravidlám je doplnenie obsahu autolekárničky kartou prvej pomoci. Súčasťou lekárskej výbavy auta musí byť od 1. júla tohto roku, upozornil Hochel.

"Nabáda na správne poskytnutie prvej pomoci v stresovej situácii," doplnil. Karta prvej pomoci musí spĺňať presné požiadavky podľa vyhlášky a musí obsahovať deklaráciu o zhode s vyhláškou. Kopírovanie karty alebo prípadne sťahovanie pokynov na poskytnutie prvej pomoci Hochel neodporučil. "Bolo by vhodné, aby si všetci kúpili originály," tvrdil.

Karty, ktoré sú hlavnou novinkou vyhlášky, zatiaľ neexistujú. Ich cena by nemala byť vyššia ako jedno euro. „Nie je to zdravotnícka pomôcka, pre ne sa ceny lekárničiek navyšovať nebudú,“ zdôraznil. Ak ich vodiči nebudú mať, ministerstvo pokuty nerieši. Tie vyplývajú zo zákona o prevádzke vozidiel na pozemných komunikáciách.

Karta má mať dve strany. Predná bude obsahovať informáciu o linkách tiesňového volania, všeobecné pokyny a päť farebných obrázkových piktogramov život zachraňujúcich výkonov (zastavenie krvácania, uvoľnenie dýchacích ciest, vonkajšia masáž srdca, záchranné dychy, stabilizovaná poloha). Na zadnej nájdu vodiči popis jednotlivých výkonov pri rôznych stavoch a úrazových dejoch. Karta má byť vyrobená z nepremokavého a prachuvzdorného materiálu tak, aby bola zachovaná jej čitateľnosť počas používania lekárničky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu