Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za mierne prekročenie rýchlosti v obciach zatiaľ pokuta nehrozí

BRATISLAVA - Vodiči, ktorí pri jazde v meste či obci prekročia povolenú rýchlosť do desať kilometrov za hodinu, nedostanú do konca februára pokutu.

Namiesto toho im policajti len dohovoria. Rozhodol o tom dnes minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho si takto motoristi ľahšie zvyknú na najvyššiu povolenú rýchlosť, ktorú zákon od začiatku februára na väčšine ciest v obciach stanovil na 50 kilometrov za hodinu.

"Päťdesiatka v obci je jednou zo zásadných zmien, ktoré prináša nový zákon o cestnej premávke. Chceme dať občanom určité prechodné obdobie, aby si na ňu zvykli a neboli okamžite sankcionovaní pokutami," poznamenal Kaliňák v tlačovej správe. Podľa denníka Pravda sa v uplynulých dňoch viacerí vodiči sťažovali, že dostali od policajtov pokuty i za mierne prekročenie rýchlosti. V meste či obci pritom vraj nešli rýchlejšie než šesťdesiatkou.

Krátko po zavedení nových pravidiel na cestách kritizovala Pravda Kaliňáka za rýchlu jazdu. Podľa denníka totiž auto s ministrom išlo po Bratislave viac než 100 kilometrov za hodinu. Kaliňák, ktorý za volantom nesedel, sa napokon za rýchlu jazdu ospravedlnil. Vodičovi z Úradu na ochranu ústavných činiteľov však vraj zákon takúto rýchlu jazdu umožňuje.

Policajným dopravným inšpektorátom Kaliňák nariadil, aby do konca februára znova zmapovali všetky cesty na Slovensku a pripravili zoznam úsekov, kde je možné povoliť vyššiu rýchlosť. Z niektorých ciest by sa tak mali vytratiť napríklad značky povoľujúce 40-kilometrovú rýchlosť. "Chceme tak vytvoriť tlak na správcov ciest, aby aktívnejšie pristupovali k našej snahe o plynulejšiu premávku," dodal minister.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu