Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Niektoré mestá začali rušiť štyridsiatky, ďalšie o tom uvažujú

KOŠICE - Niektoré krajské mestá začali po prijatí nového cestného zákona rušiť značky, ktoré obmedzujú rýchlosť na 40 kilometrov za hodinu.

Väčšinu týchto značiek zrušili napríklad v Banskej Bystrici, podobný krok pripravili v Košiciach. Ďalšie mestá ešte o svojom postupe nerozhodli. Povedali to zástupcovia oslovených samospráv.

Nový zákon od februára znížil maximálnu rýchlosť v obci na 50 z dovtedajších 60 kilometrov za hodinu.

Väčšinu značiek, ktoré znižujú rýchlosť o desať kilometrov za hodinu, už počas týždňa odstránili v Banskej Bystrici. "Demontovali sme značky v priebehu týždňa, časť ostala napríklad na miestach, kde je to potrebné kvôli opravám," uviedla hovorkyňa mesta Monika Pastuchová.

K podobnému kroku pristúpia v najbližších dňoch v Košiciach. "Zo 48 spomaľujúcich značiek, ktoré v meste boli, ostane len desať, najmä pri základných školách," uviedol Jaroslav Vrábeľ z komunikačného odboru mesta Košice. Na zrušení obmedzení rýchlosti sa mesto dohodlo s Krajským dopravným inšpektorátom.

Rušenie značiek v Košiciach by malo začať nasledujúci týždeň a mesto svoje náklady na ich odstraňovanie odhadlo na 625 eur (približne 19.000 korún). Radnica v Žiline sa bude usilovať, aby značky povoľujúce 40-kilometrovú rýchlosť nezmizli aspoň z okolia školských zariadení v meste. "Pri riešení tohto problému chceme spolupracovať so zástupcami polície a chceme, aby tieto značky zostali zachované v blízkosti škôl," povedal hovorca radnice Martin Barčík.

V dohľadnej dobe by sa malo tiež prehodnotiť viac než 360 značiek obmedzujúcich rýchlosť na 40 kilometrov za hodinu v mestách a obciach na cestách II. a III. triedy v Žilinskom samosprávnom kraji. Na niektorých úsekoch, ktoré nie sú v zastavanom území, sa tak možno zvýši rýchlosť na 60 alebo 70 kilometrov za hodinu. Mohlo by ísť napríklad o obchvat Martina. O úprave dopravného značenia uvažujú aj v Prešove. "Požiadali sme okresný inšpektorát o návrh, zatiaľ čakáme na odpoveď," uviedol hovorca mesta Michal Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu