Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Univerzity budú môcť vytvárať spoločnosti s podnikateľmi

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejné vysoké školy, ktoré financuje najmä štát, dostanú šancu vo väčšej miere získať peniaze od súkromných spoločností. Vláda dnes podporila zmenu zákona, aby školy mohli vytvárať spoločné firmy s podnikateľmi.

Návrh posúdi ešte parlament. Minister školstva Ján Mikolaj už raz vysokoškolský zákon upravoval, pred približne rokom a pol v norme presadil okrem iného spoplatnenie externého štúdia na verejných univerzitách. "Našou snahou je, aby súkromný investičný kapitál vstupoval do vedecko-výskumnej činnosti s využitím kapacity vysokých škôl," popísal aktuálny návrh Mikolaj.

V minulosti zdôvodňoval zmeny aj snahou lepšie prepojiť vzdelávanie s praxou. Školy by do spoločných firiem vkladali napríklad svoj majetok či poskytli odborníkov, firmy by ich zase financovali. Vysoké školy by v tomto roku mali z verejných zdrojov vrátane podpory Európskej únie získať spolu asi 747 miliónov eur (22,50 miliardy korún), zatiaľ čo v minulom roku to bolo zhruba 560 miliónov eur (16,87 miliardy korún).

Predstavitelia vysokých škôl však v minulosti tvrdili, že v porovnaní s ekonomicky vyspelejšími krajinami Európy bola podpora vysokého školstva na Slovensku nedostatočná. Novela zákona taktiež navrhuje, aby štátne dotácie mohli získať aj verejné a štátne zahraničné vysoké školy. Budú však musieť získať akreditáciu a podporu zároveň získajú len na študentov, od ktorých nebudú vyberať školné.

Na Slovensku pôsobí v súčasnosti 20 verejných, tri štátne a desať súkromných vysokých škôl. Okrem nich vysokoškolské vzdelávanie poskytujú aj pobočky dvoch českých súkromných vysokých škôl. Tie však učia bez toho, aby získali súhlas vlády, a preto nemôžu absolventom udeľovať slovenské diplomy. Vláda mala dnes na programe aj návrh novely zákona, ktorý mal umožniť, aby súkromní podnikatelia mohli získať štátne dotácie a daňové úľavy, ak sa zapoja do vedeckého výskumu.

Rokovanie o ňom kabinet prerušil. Podobne vláda odložila aj diskusiu o návrhu novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch. Podľa nej by mali byť dodávatelia lepšie chránení pred neférovými podmienkami, za ktorých údajne musia uzatvárať zmluvy s obchodnými reťazcami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu