Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Väčšina Rómov z Luníka IX neprihlásila deti do školy

KOŠICE – V košickej mestskej časti Luník IX v zákonnej lehote 16. a 17. januára prišlo na zápis s rodičmi len 85 detí, pričom očakávali až 342 prvákov. Dnes to oznámila hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková.

„Očakávame, že ešte v priebehu dvoch mesiacov prídu rodičia aj s deťmi zo zahraničia a zapíšu svoje ratolesti najmä na Luníku IX, kde naši komunitní pracovníci aj pedagógovia robia permanentnú osvetu, aby zákonní zástupcovia zapísali deti na povinnú školskú dochádzku,“ povedala. V Košiciach je zatiaľ zapísaných 2 090 prvákov.

Podľa Mihokovej sa opakuje situácia z predošlých rokov, keď rodičia zapisovali do školy ešte aj v septembri. Na rozdiel od minulosti ale ak zákonný zástupca neprihlási dieťa na povinnú školskú dochádzku v stanovenom termíne, ide o priestupok a mesto mu môže uložiť pokutu až do výšky 331,94 eur. Mihoková zdôraznila, že zákon uložiť sankciu nestanovuje ako povinnosť, ale len ako možnosť. V základných školách okrem neštátnych by mali otvoriť 95 tried.

Otvárať sa budú aj triedy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením a pre žiakov s vysokým intelektovým nadaním. Počty takýchto špeciálnych tried závisia od počtu detí, ktoré budú vyžadovať špeciálne výchovné a vzdelávacie podmienky a formy vzdelávania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu