Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

B. Bystrica bude mať euroohňostroj, sľubuje strelmajster

BANSKÁ BYSTRICA - Na poriadny rachot sa musia v noci na prelome rokov pripraviť obyvatelia slovenských miest.

Silvestrovské ohňostroje v niektorých regiónoch budú zrejme vybuchovať a svietiť dlhšie než v minulosti, lebo okrem nového roka bude treba privítať i zavedenie novej meny - eura. Nebude teda prekvapením, keď sa ústrednou farbou tohtoročných svetelných šou stane modrá, ktorá prevláda aj na vlajke Európskej únie.

"Bude to vlastne prvý euroohňostroj, ktorý bude mohutný od začiatku do konca. Asi bude dlhší, než ako bolo zvykom. Bude podsvietený farebnými svetlami. Ústrednou farbou bude modrá, pridajú sa aj biela a červená," povedal Ján Kindernay, ktorý už po šestnástykrát pripraví ohňostroj v Banskej Bystrici.

"Strelmajster" si želá, aby na Silvestra bola hviezdnatá a mrazivá noc, pretože vtedy je ohňostroj najlepšie vidieť. Počas takéhoto ideálneho počasia by sa Banskobystričania mali kochať svetelnou šou desať až 15 minút.

"Ak bude vysoký tlak, tak ohňostroj bude podstatne dlhší, lebo sa nemusia strieľať až také vysoké strely a dym sa drží pri zemi. Keď je nízky tlak, tak nízke efekty by prakticky nebolo vidno pre zadymenie, ktoré vzniká pri vystreľovaní dohora," spresnil Kindernay.

Banskobystričania sa budú so starým rokom lúčiť na Námestí SNP. Oslavy sa budú niesť v znamení vítania novej meny, tematike bude prispôsobená aj výzdoba javiska. Okrem iného budú na pódiu dva veľké héliové balóny s priemerom 1,5 metra s označením eura a ďalšie dva balóny s označením SK. Pred polnocou počas tanečného vystúpenia Salsa Show tanečníci odstrihnú dva balóny s označením SK, ktoré symbolicky odletia.

Veľký ohňostroj na Silvestra niekoľko rokov usporadúvajú v hlavnom meste. "Neviem presne, akej farby budú svetlice na ohňostroji. Dôležité je, že to bude súčasťou veľkolepej šou, ktorá by mohla prilákať možno až 100.000 ľudí," povedal Milan Vajda z bratislavského magistrátu.

Podľa niektorých informácií však bude viac než desaťminútový ohňostroj, odpaľovaný zo stredu Dunaja, ladený do "európskej" modrej a zlatej farby. Bratislava by si aj takto mala pripomenúť vstup do eurozóny.

Košický ohňostroj bude podľa hovorkyne radnice Lucie Mihokovej odpálený z parčíka medzi súsoším Immaculata a Štátnym divadlom. Trvať by mal päť až sedem minút. "Budú použité nové schválené pyrotechnické - ohňostrojárske efekty od výšky 50 metrov do výšky 200 metrov. Pripravuje sa réžia s hudobným podfarbením," dodala Mihoková.

Na silvestrovský ohňostroj si podľa hovorcu Mestského úradu v Žiline Martina Barčíka zvykli aj tamojší obyvatelia. Na rachotiacu svetelnú šou vraj zatiaľ sťažnosti nezaznamenali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu