Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Euro bude dominovať silvestrovským oslavám v mestách

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vstup Slovenska do eurozóny bude hlavnou témou silvestrovských osláv vo viacerých slovenských mestách.

V hlavnom meste sa so starým rokom rozlúčia podľa organizátorov nielen silvestrovské stálice ako napríklad Polemic či Hex, ale po prvý raz aj jedna z najúspešnejších slovenských kapiel posledných rokov I.M.T. Smile. Koncerty, diskotéky a ohňostroje pripravili aj v Banskej Bystrici, Prešove, Nitre, Žiline či Trnave.

"Vyvrcholením osláv bude polnočná multimediálna šou s 12-minútovým ohňostrojom," povedal dnes na stretnutí s novinármi Pavol Murín z občianskeho združenia Hlava 98, ktoré organizuje Silvester v Bratislave už po desiaty raz. Slováci tentokrát budú oslavovať nielen príchod nového roka, ale aj prevzatie eura od januára.

Na Hlavnom námestí vystúpia už tradične najlepšie slovenské skupiny a interpreti, ako napríklad jazzman Peter Lipa, recesistický Puding pani Elvisovej či kultová Para. Pre klávesistov a gitaristov sú podľa Lipu, ktorého bude sprevádzať formácia známa z vystúpení v bratislavskom Mamute, silvestrovské vystúpenia vzhľadom na nízku teplotu najťažšie. Líder I.M.T. Smile Ivan Tásler sa na koncert teší, keďže to bude akási predpríprava na budúcoročné turné. "Pravdepodobne však budem iba spievať, gitary sa vzdám," povedal.

Zábavu na Hviezdoslavovom námestí, ktorá je určená najmä deťom a skôr narodeným, odštartuje o 17:00 populárna dvojica Mária Podhradská a Richard Čanaky. Časť dunajského nábrežia bude od 23:30 patriť ohňovej šou či Cigánskym diablom, ktorý zabezpečia aj hudobný sprievod k ohňostroju.

Oslavy v centre slovenskej metropoly financuje podľa vedúceho oddelenia marketingu a komunikácie bratislavského magistrátu Milana Vajdu nielen radnica, ale aj súkromné spoločnosti a po prvý raz tiež Národná banka Slovenska. Náklady na programovú, dramaturgickú a produkčnú časť osláv odhadol na 4,58 milióna korún (152.028 eur).

Na bezpečný priebeh osláv bude podľa náčelníčky mestskej polície Bratislavy Zuzany Zajacovej dozerať 250 policajtov a členov súkromných bezpečnostných služieb. Účastníci by nemali do vyhradených zón nosiť pyrotechniku či sklenené fľaše. "Tí, čo požijú väčšie množstvo alkoholu, sa do zón nedostanú," doplnila. Vstup áut do centra bude obmedzený, verejná doprava bude na prelome rokov posilnená. V Banskej Bystrici vyčlenili na oslavy podľa hovorkyne mesta Moniky Pastuchovej 550.000 korún (18.257 eur), z toho 100.000 korún (3319 eur) bude stáť polnočný ohňostroj. Na euro nezabudla ani nitrianska radnica, ktorá pripravila diskotéku, euro laserovú show či ohňostroj. Oslavy v historickom centre Prešova sa budú odohrávať na dvoch pódiách, chýbať nebude ohňostroj. Košickú radnicu vyjdú vianočné i silvestrovské oslavy 1,5 milióna korún (49.791 eur), ich súčasťou bude aj detský Silvester v divadle počas dňa. Žilinčania si okrem vstupu do eurozóny pripomenú aj 800. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Nebudú chýbať diskotéky, koncerty, súťaže či ohňostroj. Pre Trnavu je tohtoročný Silvester zároveň posledným dňom Roka mesta, ktorý bol venovaný oslavám 770. výročia udelenia výsad slobodného kráľovského mesta. Pripravený je ohňostroj, diskotéka s Filipom Opatovským a koncert hviezdy slovenskej country Alana Mikušeka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu