Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Slováci sú pesimistickí už ako Maďari

BRATISLAVA - Slovensko sa začína podobať v miere pesimizmu na tradičnú krajinu pesimistov - Maďarsko. Na vývoj v budúcom roku sa pesimisticky pozerá 27 percent obyvateľov našej krajiny. Južní susedia sú na tom podobne - s 29 percentami. Medzi občanmi MR je 27 a medzi občanmi SR 26 percent optimistov.

Na Slovensku je však k budúcemu roku skeptických viac obyvateľov ako v Maďarsku - 42 oproti 37 percentám. Informuje o tom prieskum agentúry pre výskum trhu a verejnej mienky KMG international, ktorá v dňoch 5. až 12. decembra uskutočnila reprezentatívny prieskum na území SR na vzorke 1 000 dospelých respondentov, ktorým anketári položili otázku - Pozeráte sa do roku 2009 skôr pesimisticky alebo optimisticky? V tom istom čase ako na Slovensku položili tú istú otázku partnerské výskumné organizácie agentúry KMG international obyvateľom Rakúska, Českej republiky, Maďarska a Poľska.

"Nízku mieru optimizmu - 28%, a dokonca vyššiu mieru pesimizmu – 34%, prejavili obyvatelia Českej republiky, ktorí v posledných rokoch vždy vystupovali ako veľmi optimisticky naladení," informoval za agentúru KMG international Peter Kořenek. Podľa neho svoj imidž radikálneho národa nezapreli obyvatelia Poľska. "Na jednej strane najvyšší optimizmus v strednej Európe - 40 % a na druhej strane najvyšší pesimizmus - 40 %," informoval Kořenek.

Okrem situácie v Poľsku badať vo všetkých krajinách stredoeurópskeho regiónu ústup z optimistických pozícií a posun smerom k pesimizmu. "V Rakúsku spadla dôvera vo svetlú budúcnosť o úctyhodných 19%, a to z 53% v roku 2007 na 34% v roku 2008," skonštatoval Kořenek. Z tohto uhla pohľadu podľa neho obyvateľstvo SR nestratilo na optimizme tak výrazne – pokles o 17%, zo 43 na 26 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu