Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Slováci sú podľa prieskumu nespokojní so zdravotníctvom

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako dva roky po nástupe kabinetu Roberta Fica obyvatelia Slovenska najkritickejšie hodnotia stav zdravotníctva a korupciu, pomerne spokojní sú naopak s medzinárodným postavením krajiny.

Vyplýva to z výsledkov novembrového prieskumu, ktorý dnes zverejnil Inštitút pre verejné otázky. Respondenti sa vyjadrovali k viacerých oblastiam spoločenského života.

Najpriaznivejšie bolo ich hodnotenie medzinárodného postavenia Slovenska, kde 36 percent opýtaných konštatovalo zlepšenie, 43 percent nezmenený stav a 17 percent zhoršenie. Zhruba vyrovnane vnímali Slováci vývoj pracovných príležitostí v krajine. Zlepšenie v ponuke pracovných miest skonštatovalo 31 percent respondentov, podľa 32 percent ľudí sa situácia nezmenila, 34 percent pociťovalo zhoršenie.

Najkritickejšie verejnosť hodnotila vývoj situácie v zdravotníctve. Takmer polovica účastníkov ankety (48 percent) uviedla, že sa situácia od parlamentných volieb zhoršila, podľa 35 percent opýtaných sa nezmenila a iba podľa 15 percent sa zlepšila.

Nepriaznivo sa vyjadrili respondenti aj k vývoju korupcie, straníckeho klientelizmu a rodinkárstva vo verejnom živote. Podľa 42 percent ľudí sa situácia zhoršila, za rovnakú ako pred voľbami v roku 2006 ju považovalo 45 percent opýtaných. Najhoršie vnímali situáciu priaznivci opozičnej SMK a vládnej ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, benevolentnejší boli naopak priaznivci Ficovho Smeru-SD, z ktorých 56 percent uviedlo, že sa stav nezmenil a podľa desiatich percent je korupcie, rodinkárstva a klientelizmu na Slovensku menej ako pred voľbami.

Na prieskume IVO sa od 4. novembra do 11. novembra zúčastnilo 1301 dospelých obyvateľov Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu