Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Trnka už môže pozastaviť platenie peňazí za Tipos

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Dobroslav Trnka už môže pozastaviť vyplatenie miliardového odškodného za prehratý súdny spor národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Účinnosť totiž nadobudla novela zákona, ktorá posilňuje jeho právomoci pri podávaní mimoriadneho dovolania proti verdiktom súdov, vrátane rozsudku Najvyššieho súdu proti Tiposu.

Trnka už skôr ohlásil, že túto možnosť využije; jeho hovorkyňa Svetlana Močková dnes popoludní povedala, že zatiaľ tak neurobil. Zmenu zákona prijala vláda a parlament len koncom minulého týždňa, aby sa tak Slovensko vyhlo vyplateniu zhruba 1,5 miliardy korún (asi 50 miliónov eur) cyperskej firme Lemikon Limited, za ktorou podľa médií stojí český podnikateľ Radovan Vítek.

Právny zástupca spoločnosti Tomáš Rybář dnes však povedal, že firma Lemikon Vítkovi nepatrí. Podľa novely Občianskeho súdneho poriadku nebude musieť generálny prokurátor mimoriadne dovolanie hneď odôvodniť a zároveň sa na rozdiel od súčasnosti automaticky pozastaví vykonateľnosť súdneho rozhodnutia, ak o to požiada.

Súdny spor Tiposu vznikol pre údajné zneužívanie know-how spoločnosti Športka, Tipos spor prehral na Najvyššom súde v auguste. Pohľadávku Športky voči Tiposu odkúpila práve cyperská firma. Tipos, ktorého jediným akcionárom je ministerstvo financií, mal pôvodne s pomocou štátu zaplatiť firme peniaze do konca novembra.

Podľa ministerstva to predpokladala dohoda, ktorú Tipos s Lemikonom uzavrel, aby sa vyhol ďalším súdom. Tipos medzičasom približne 490 miliónov korún (16,27 milióna eur) z celkových dvoch miliárd (66 miliónov eur) vyplatil. Opozícia pripísala zodpovednosť za prípad ministrovi financií Jánovi Počiatkovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu